Η εγκύκλιος κατάρτισης του προϋπολογισμού 2019 που έστειλε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο εμπεριέχει αναλυτικά τις διαθέσιμες πιστώσεις του επομένου έτους και τις οροφές δαπανών ανά υπουργείο.

Μάλιστα μια σύγκριση των στοιχείων του 2019, με τα στοιχεία για τις οροφές δαπανών του τρέχοντος προϋπολογισμού, αποκαλύπτει ποιοι υπουργοί χάνουν και ποιοι κερδίζουν από άποψη κονδυλίων.

Οι κερδισμένοι

Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, καθώς το υπουργείο Οικονομίας θα έχει αυξημένα κονδύλια το 2019. Οι πιστώσεις του θα ανέλθουν στα 2,78 δισ. ευρώ, από 2,3 δισ. ευρώ το 2018.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς θα δει τον προϋπολογισμό του υπουργείου κυριολεκτικά να διπλασιάζεται. Συγκεκριμένα, από τα 60 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί στα 128 εκατ. ευρώ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπήρξε «γαλαντόμος» με το υπουργείο του, αυξάνοντας κατά 82 εκατ. ευρώ τις πιστώσεις του υπουργείου Οικονομικών , από τα 652 εκατ. ευρώ στα 734 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερη πάντως αύξηση θα δει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Οι πιστώσεις του υπουργείου του θα αυξηθούν κατά 108 εκατ. ευρώ, από τα 445 εκατ. ευρώ εφέτος στα 553 εκατ. ευρώ το 2019.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου θα δει τις πιστώσεις του υπουργείου του να αυξάνονται στα 5,48 δισ. ευρώ από τα 5,19 δισ. ευρώ εφέτος.

Αλλά και Πάνος Καμμένος θα βγει κερδισμένος, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει πιστώσεις 3,35 δισ. ευρώ, έναντι 3,18 δισ. ευρώ εφέτος.

Ο Σταύρος Κοντονής θα είναι και εκείνος στους κερδισμένους, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να αυξάνει τις πιστώσεις του από τα 617 εκατ. ευρώ στα 646 εκατ. ευρώ το 2019.

Οι χαμένοι

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη, καθώς ο προϋπολογισμός της οποίας χάνει 600 εκατ. ευρώ και από τα 18 δισ. ευρώ πάει στα 17,4 δισ. ευρώ. Η περικοπή αυτή είναι εμβληματική καθώς αφορά σε συντάξεις, μισθούς και παροχές.

Ομοίως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος, καθώς οι δαπάνες του υπουργείου του μειώνονται στα 4,9 δισ. ευρώ, από 5,52 δισ. ευρώ εφέτος. Και αυτό μάλιστα γίνεται μέσα σε ένα έτος που θα έχει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές και εκλογές σε Δήμους).

Τέλος, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης θα έχει μειωμένο προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες του θα περικοπούν κατά 110 εκατ. ευρώ, από τα 2,5 δισ. ευρώ εφέτος, στα 2,39 δισ. ευρώ το 2019.