: Διαβάστε στο iPaidia.gr τι αλλάζει στις Στρατιωτικές Σχολές από την επερχόμενη αύξηση αριθμού σε συνδυασμό με την έλευση της .

Ελπίδα Οικονομίδη-

Η φετινή χρονιά για τους της Γ’ Λυκείου κρύβει πολλές εκπλήξεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο που αναμένεται να ανακοινωθεί έως τις 15 Μαΐου, σε περίπτωση που παρουσιάσει αυξομειώσεις, θα επηρεάσει τις βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές, ιδίως στα κεντρικά .

Μια πιθανή μείωση εισακτέων στις δημοφιλείς σχολές θα ανεβάσει κι άλλο τον πήχη για τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους. Αντίθετα, η αύξηση του αριθμού εισακτέων θα μειώσει τα μόρια εισαγωγής σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Στον αντίποδα, οι χαμηλόβαθμες σχολές θα υποστούν αλλαγές από την , η οποία θα λειτουργήσει ως «κόφτης» για τους υποψηφίους με πολύ χαμηλές επιδόσεις, αφήνοντας παράλληλα κάποια τμήματα με ελάχιστους ή ακόμα και χωρίς εισακτέους.

Αναμένεται αύξηση εισακτέων στις Στρατιωτικές

Με την έγκριση του σχεδίου δράσης του Υπουργείου Άμυνας για το 2021 από τον Υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση για αύξηση του αριθμού εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές.

Μία κατηγορία που είναι ήδη αρκετά ανταγωνιστική μεταξύ των υποψηφίων, με τις εισαγωγής, τα προηγούμενα χρόνια να κυμαίνονται από 19.000 έως 14.000 μόρια.

Η αύξηση των εισακτέων θα αποσυμπιέσει τον ανταγωνισμό που παρατηρείται διαχρονικά σε αυτές τις σχολές, χαμηλώνοντας τον πήχη, ανάλογα και με το μέγεθος της αύξησης, στις φετινές .

Αντιθέτως, η έλευση της ΕΒΕ, με τους συντελεστές να έχουν ήδη ανακοινωθεί, δεν αναμένεται να φέρει μεγάλες ανατροπές, όπως ακριβώς θα συμβεί και στις υπόλοιπες υψηλόβαθμες σχολές των ΑΕΙ.

Η υψηλή ζήτηση που συναντάται διαχρονικά στις , θα καλύψει τον αριθμό θέσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν, ακόμα και στις περιπτώσεις οι σχολές έχουν επιλέξει τον υψηλότερο , αυτόν του 1,20.

Για παράδειγμα, στο ΣΣΑΣ Ψυχολόγων, η περσινή βάση εισαγωγής ήταν 18.400 μόρια. Η σχολή επέλεξε ως συντελεστή το 1,20 και η ΕΒΕ σύμφωνα με τον περσινό μέσο όρο στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο θα διαμορφωνόταν στα 10.668, μόρια, δηλαδή απέχει 7.800 μόρια από την βάση εισαγωγής.

Αντίστοιχα, και οι άλλες σχολές όπως στην Στρατιωτική (Όπλα και Σώματα) και που επέλεξαν το 1,20, η περσινή βάση εισαγωγής τους απέχει κατά πολύ από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί.

Οι εκτιμήσεις για την αναλυτικά στο iPaidia.gr

Στο 1ο , Ανθρωπιστικών Σπουδών, πέρσι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ήταν 11.100 μόρια.

Εφόσον κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα ορίσει συντελεστή 0,8, η βάση εισαγωγής του με βάση τον παραπάνω Μ.Ο. επιδόσεων θα «κλειδώσει» στα 8.800 μόρια. Κάποιος υποψήφιος με χαμηλότερη βαθμολογία από αυτήν, αποκλείεται από τη δυνατότητα εισαγωγής σε αυτό το πανεπιστημιακό τμήμα.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, πέρσι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ήταν 11.400 μόρια.

Εφόσον κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα ορίσει συντελεστή 0,8, η βάση εισαγωγής του με βάση τον παραπάνω Μ.Ο. επιδόσεων θα «κλειδώσει» στα 9.150 μόρια. Κάποιος υποψήφιος με χαμηλότερη βαθμολογία από αυτήν, αποκλείεται από τη δυνατότητα δήλωσης στο .

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, Επιστημών Υγείας, πέρσι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ήταν 11.500 μόρια.

Εφόσον κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα ορίσει συντελεστή 0,8, η βάση εισαγωγής του με βάση τον παραπάνω Μ.Ο. επιδόσεων θα «κλειδώσει» στα 9.250 μόρια. Κάποιος υποψήφιος με χαμηλότερη βαθμολογία από αυτήν, αποκλείεται από τη δυνατότητα εισαγωγής σε αυτό το πανεπιστημιακό τμήμα.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, Οικονομίας και Πληροφορικής, πέρσι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ήταν 9.810 μόρια.

Εφόσον κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα ορίσει συντελεστή 0,8, η βάση εισαγωγής του με βάση τον παραπάνω Μ.Ο. επιδόσεων θα «κλειδώσει» στα 7.850 μόρια. Κάποιος υποψήφιος με χαμηλότερη βαθμολογία από αυτήν, αποκλείεται από τη δυνατότητα εισαγωγής σε αυτό το πανεπιστημιακό τμήμα.