– ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΓΕΛ| Με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας άνοιξε την Παρασκευή, 7/6, η αυλαία των για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων

Σε απόσπασμα από το βιβλίο του Norberto Bobbio «Το μέλλον της δημοκρατίας», εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – οι φετινοί τελειόφοιτοι.

Οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν τις ιδέες τους σε άρθρο, το οποίο θα δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου τους και αφορούσε στη Δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών. Συγκεκριμένα το θέμα ήταν το εξής:

«Για να διατηρούν τις βασικές τους αρχές, οι σύγχρονες δημοκρατίες βασίζονται στη δράση των ενεργών πολιτών».

Συγκεκριμένα οι μαθητές έπρεπε να γράψουν ένα άρθρο 500 με 600 λέξεις, όπου θα παρουσιάσουν τεκμηριωμένα τις θέσεις τους για το θέμα, εστιάζοντας: α. στις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης κάνει πράξη τη δημοκρατία στην καθημερινότητά του, και β. στις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος.

 Ποιός ήταν ο Norberto Bobbio

Ο Νορμπέρτο Μπόμπιο (Norberto Bobbio), γεννήθηκε στο Τορίνο στις 18 Οκτωβρίου του 1909 κι έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιανουαρίου του 2004.

Υπήρξε φιλόσοφος, πολιτειολόγος και πολιτικός. Ανδρώθηκε μέσα στο πολιτικό και πνευματικό κλίμα του μεσοπολέμου. Ήταν συμμαθητής, συμφοιτητής και φίλος ανήσυχων ανθρώπων, όπως ο Λεόνε Γκίνζμπουργκ, ο Βοττόριο Φόα, ο Τσαζάρε Παβέσε, ο Μάσσιμο Μίλα, μαθητής καθηγητών όπως ο Αουγκούστιο Μόντι, Φραντσέσκο Ρουφίνι που συνετέλεσαν στην πνευματική του διαμόρφωση και την πολιτική του αφύπνιση, ο Μπόμπιο γίνεται πρώτα συνειδητός αντιφασίστας και έπειτα ενεργό μέλος της αντιφασιστικής ομάδας Δικαιοσύνη και Ελευθερία (Giustizia e Liberta).

Ήταν καθηγητής της φιλοσοφίας του δικαίου αρχικά στο Καμερίνο, στην συνέχεια στη Πάντοβα και από το 1969- 1979 στο Τορίνο, όπου παράλληλα δίδαξε και Πολιτειολογία αρθογραφώντας σε ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά, όπως, «La Stampa», «Umanita», «Corriere della Sera», «Montoperaio», «De Senectute», «Il Mondo», «Rivista di filosofia», «Resistanza», «Nouvi Argomenti», «Nouva Antologia», «Il Veri», «Il Picculo», «Il Ponte», «New left Review», «Nuvole», «Repubblica», «Enciclopedia del Novocento – VIII».

Η εργογραφία του

Η φιλοσοφία της παρακμιακής σκέψης (La Filosofia del Decadentismo), 1944
Η ωφέλεια από την αιχμαλωσία (Ex captiva salus), 1946
Τρίτη απουσία (Terzo assente), 1989
Το μέλλον της Δημοκρατίας, (Il futuro della democrazia), 1991
Η δεξιά και η αριστερά (Destra sinistris), 1991
Η αμφιβολία και η επιλογή (Il dubbio e la scelta), 1993
Etica e politica (Ηθική και πολιτική), Mondatori, Μιλάνο, 2009 κ.α.

Πανελλήνιες 2019: Στη «μάχη» 102.000 υποψήφιοι- Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις 2019

Πανελλήνιες 2019 – Νεοελληνική Γλώσσα – Έκθεση ΓΕΛ: Τα θέματα και οι απαντήσεις

Πανελλήνιες 2019: Πώς θα γίνει η βαθμολόγηση των γραπτών