Το , σχεδιάζει ριζικές αλλαγές για τις αρχές του 2022, αλλαγές που θα σηματοδοτούν ουσιαστικά και την μετα- covid εποχή του .

Ο σχεδιασμός του υπουργείου

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, σχεδιάζονται και αλλαγές στα φάρμακα αλλά και στις διαγνωστικές εξετάσεις που κάνουν οι ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας τρεις είναι οι βασικές αλλαγές που έρχονται με το νέο έτος:

Τα

Από το νέο έτος ξεκινά ένας μεγαλύτερος έλεγχος της των φαρμάκων, αφού αναμένεται να μπουν νέοι φραγμοί όχι στους ασθενείς αλλά στους γιατρούς ώστε να αποφεύγεται η αλόγιστη χορήγηση φαρμάκων. Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει δυσκολία στην ανεύρεση συγκεκριμένων σκευασμάτων, αφού οι γιατροί θα έχουν όριο στις συνταγές ενώ θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Ταυτόχρονα εκτός αποζημίωσης του αναμένεται να βρεθούν σύντομα πολλά φθηνά φάρμακα που σήμερα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει στο πλαίσιο της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, να βγάλει εκτός λίστας αποζημίωσης τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους και πωλούνται φθηνά.

Πρόκειται για τα λεγόμενα off Patent φάρμακα που διαθέτουν και γενόσημα αφού έχουν χάσει την πατέντα τους.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα που πωλούνται φθηνά από τα φαρμακεία αναμένεται να μπουν στη λεγόμενη «αρνητική λίστα» φαρμάκων που αποτελεί τον κατάλογο με τα φάρμακα που ναι μεν χρειάζονται συνταγή γιατρού, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και οι ασθενείς καταβάλλουν όλο το κόστος.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι θα τεθεί χρηματικό όριο για τα φάρμακα που θα βγουν εκτός αποζημίωσης, καθώς μελετάται να ορισθούν τα 5 ευρώ ως η τιμή κάτω από την οποία δεν θα αποζημιώνονται τα σκευάσματα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως κρίνεται ότι τα 5 ευρώ είναι ένα ποσό που θα μπορούν να καταβάλλουν οι ασθενείς από την τσέπη τους χωρίς να υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις.

Όλες οι αλλαγές στον τομέα των αναμένεται να προωθηθούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το πολύ σε έναν μήνα.

Οι εξετάσεις

Αλλαγές αναμένονται και στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων καθώς είναι πιθανό κάποια ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να βγουν ακόμη και εκτός . Και αυτό διότι το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει από το νέο έτος να εφαρμόζει δείκτες αξιολόγησης προκειμένου να αποζημιώνει διαγνωστικά κέντρα που διεξάγουν εξετάσεις για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει να εφαρμόσει δείκτες αξιολόγησης στις αποζημιώσεις των παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που σημαίνει ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι υπηρεσίες αλλά και γενικότερα όποιες ιατρικές παροχές προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, θα αποπληρώνονται στα διαγνωστικά κέντρα, στις κλινικές κ.λ.π. με βάση την ποιότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των αποζημιώσεων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σύμφωνα με τα μηχανήματα που διαθέτουν, αναφέρουν πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, η αποζημίωση των ιδιωτών θα γίνεται πλέον κλιμακωτά και ανάλογα με το πόσο καινούριο και σύγχρονο μηχάνημα διαθέτουν για τις διαγνωστικές εξετάσεις.