Η συμφωνία, συνέχισε, ανοίγει το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, μια Ευρώπη που εγγυάται ειρήνη και πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Σήμερα είναι μια ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και τη Γαλλία», ανέφερε ο αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια Ελλάδας-Γαλλίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τον Γάλλο πρόεδρο αποφάσισαν την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας πως οι δυο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση η οποία υπερβαίνει τις υποχρεώσεις μιας τους στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Οι τομείς της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής, συνέχισε, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της συμφωνίας αλλά δεν εξαντλούν αυτή τη συνεργασία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι διαχρονικά οι δυο χώρες διατηρούν δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτή η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πως «Ελλάδα και Γαλλία κάνουν το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

Η συμφωνία, συνέχισε, ανοίγει το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, μια Ευρώπη που εγγυάται ειρήνη και πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική ισχύ με την οικονομική της δύναμη», συμπλήρωσε και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα μετά τα 24 Rafalle, αποκτά τρεις γαλλικές φρεγάτες Belharra με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μια.

Υπογράμμισε ότι το κίνητρο δεν είναι μόνο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό καθώς ενισχύει την κοινή αμυντική βιομηχανία ενώ έχει και ευρωατλαντικό χαρακτήρα αφού ενισχύει την άμυνα και τη διατλαντική συμμαχία.

«Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης», συμπλήρωσε ενώ αναφερόμενος στην έκθεση που εγκαινίασαν χθες στο Λούβρο μίλησε για το συμβολισμό που έχει η υπογραφή αυτής της συμφωνίας «200 χρόνια μετά τον αγώνα να γίνει η πατρίδα μου ελεύθερο κράτος».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης οτι μιλάμε για φρεγάτες που είναι οι διάδοχοι των θωρηκτών «Υδρα» , «Σπέτσες» και «Ψαρά» που ήταν στην πρώτη γαλλική αποστολή το 1884 ενώ τα rafalle είναι διάδοχοι του «αετού», του «γύπα», του «Δαίδαλου» και του «Ιέρακα» που ήταν γαλλικά αεροσκάφη και αποτέλεσαν την πρώτη αεροπορική δύναμη της χώρας το 1912 με ιδρυτή τον Ελευθέριο Βενιζέλος που τα ονόμασε. «Η ιστορία και η γεωγραφία μας θέλει μαζί», πρόσθεσε.