«Ο κύριος στόχος της πολιτικής αυτής δεν είναι στην πραγματικότητα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Γι’ αυτό, παράλληλα με τη μεγάλη κρατική στήριξη των νέων πράσινων επενδύσεων, προωθούνται μέτρα αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης, επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, διευθέτησης του χρόνου εργασίας» τόνισε.

«Έγκαιρα και πρόσφατα, με τις θέσεις για το 21ο συνέδριό του, το ΚΚΕ έχει αναδείξει τον πραγματικό χαρακτήρα του περιβόητου, Πράσινου New Deal, δηλαδή της πολιτικής, που ειδικά μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, αποτελεί την κυρίαρχη ατζέντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου διεθνώς και τον άξονα που διατρέχει τόσο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, όσο και την πολιτική όλων των αστικών κομμάτων στην χώρα μας.

Η προωθούμενη πολιτική της λεγόμενης πράσινης κοινωνικής συμφωνίας, προσπαθεί να διαχειριστεί το ίδιο πρόβλημα, μ’ αυτό που επιχείρησε να αντιμετωπίσει η πρόταση New Deal σχεδόν έναν αιώνα πριν: το πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, , στην ομιλία του στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα της πολιτικής του πράσινου New Deal».

Όπως εξήγησε, προκειμένου να επενδυθούν κερδοφόρα λιμνάζοντα κεφάλαια, πρέπει να απαξιωθεί και να καταστραφεί ένα τμήμα του υπάρχοντος κεφαλαίου και αυτό τον στόχο υπηρετεί σήμερα η «απόσυρση» λιγνιτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, παραδοσιακών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αεροπλάνων και οχημάτων που κινούνται με βενζίνη και πετρέλαιο».

«Ο κύριος στόχος της πολιτικής αυτής δεν είναι στην πραγματικότητα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Γι’ αυτό, παράλληλα με τη μεγάλη κρατική στήριξη των νέων πράσινων επενδύσεων, προωθούνται μέτρα αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης, επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, διευθέτησης του χρόνου εργασίας» τόνισε.

Ανέφερε, επικαλούμενος συγκεκριμένα παραδείγματα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα, πως παρά την σχετική προπαγάνδα, η υλοποίηση της «πράσινης μετάβασης» θα έχει πολλαπλό αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και ο πραγματικός της στόχος υπονομεύει την ισόρροπη σχέση ανάμεσα στην παραγωγική δραστηριότητα και στο περιβάλλον, ενώ σημείωσε ότι έχει ανοίξει η «όρεξη και για τους τόπους μαρτυρίου της Γυάρου και της Μακρονήσου, που είναι τα επόμενα θύματα των αιολικών κορακιών-επενδυτών».

Εγκάλεσε τα αστικά κόμματα, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ως ενόχους για πλήθος περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Είπε ότι «η πράσινη κοινωνική συμφωνία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδείνωση και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη φθηνότερη εργατική δύναμη, ως απαραίτητα στοιχεία για να διασφαλιστούν τα τεράστια κέρδη της ολιγαρχίας του πλούτου» και «ταυτόχρονα η πράσινη ενέργεια δεν οδηγεί έστω, τουλάχιστον, σε φθηνό ρεύμα, όπως ανακυκλώνεται από συστημικά μέσα ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να εντυπωθεί αυτό το ψέμα στα μυαλά των εργαζόμενων».

«Η αλήθεια είναι ότι η πράσινη κοινωνική συμφωνία της ΕΕ και του Μπάϊντεν, πολλαπλασιάζει την ενεργειακή φτώχεια, αυξάνει δραστικά την επιβάρυνση του λαού, υποχρεώνει τα εργατικά-λαϊκά στρώματα να χρυσοπληρώσουν την απαξίωση κεφαλαίου που χρειάζεται η μηχανή της καπιταλιστικής ανάκαμψης των κερδών των λίγων. Η πράσινη κοινωνική συμφωνία καταδικάζει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, στην Πτολεμαΐδα στη Δυτική Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο» τόνισε.

«Η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση είναι, στα βασικά της σημεία, κοινός τόπος όλων των αστικών κομμάτων» είπε στη συνέχεια, ενώ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «σε κάθε κρίσιμο θέμα, προχώρησε σε τέτοιες παρεμβάσεις διευκολύνοντας την καταστρεπτική δράση του κεφαλαίου πάνω στο περιβάλλον».

«Γι’ αυτό και χτες ο κ. Τσίπρας επί της ουσίας δεν είπε κουβέντα στην παρουσίαση της πρότασης του κόμματός του για όλα αυτά, παρότι επιδόθηκε σε γενικόλογες κορώνες περί πράσινης επανάστασης. Μούφα, λοιπόν, η πράσινη επανάσταση του κ. Τσίπρα» πρόσθεσε.

Είπε ότι η διαφορά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από το κυβερνητικό σχέδιο συνίσταται στο ότι «ένα μέρος της κοινοτικής και κρατικής χρηματοδότοσης των νέων επενδύσεων δεν θα δοθεί άμεσα στους μεγάλος ομίλους, αλλά σε κάποιες μεσαίες επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες», σημειώνοντας ότι «αυτή η διαφοροποίηση στην αρχική κατανομή των κονδυλίων, δεν μπορεί ούτε καν να αμβλύνει τις νέες αρνητικές συνέπειες για το λαό».

Σχετικά με το ΚΙΝΑΛ είπε ότι «υιοθετεί καθ’ ολοκληρίαν τους στόχους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου», ενώ το ΜέΡΑ25 «είναι ίσως ο πιο πράσινος, ο πιο καθαρός, εκπρόσωπος της αμερικάνικης πολιτικής του Μπάιντεν και της Ευρωπαϊκής Κομισιόν».

Τόνισε ότι «είναι -ανεξάρτητα εάν γίνεται συνειδητά ή όχι- συγκάλυψη της πραγματικότητας η προσπάθεια να εμφανισθεί ένας πρασινίζων καπιταλισμός, ότι είναι δήθεν υπέρ των λαϊκών αναγκών. Η καπιταλιστική ανάπτυξη διαταράσσει συνεχώς κάθε ισορροπία, οδηγώντας σε αρνητικές, καταστρεπτικές επιδράσεις τη φύση και τα βουνά. Ήταν, είναι και θα είναι καταστρεπτική για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του».

Υπογράμμισε ότι «η λύση βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, από αυτή που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, γιατί η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος που υπηρετεί το πράσινο New Deal σε ΕΕ και ΗΠΑ».

«Η πραγματική διέξοδος είναι ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικοποιημένης παραγωγής για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και του περιβάλλοντος, ο σοσιαλισμός. Είναι το σύστημα που θα μπορεί να κινητοποιεί το σύνολο των μέσων παραγωγής, της γης συμπεριλαμβανομένης, με κριτήριο την διασφάλιση των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στη συνέχεια διεξοδικά στους βασικούς άξονες του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού.

«Η κοινωνική ιδιοκτησία και το ξερίζωμα του καπιταλιστικού κέρδους ως κριτηρίου της ανάπτυξης, μπορεί να μετατρέψει το περιβάλλον από χαβούζα, δηλαδή από περιοχή ληστρικής απόληψης πρώτων υλών, σε αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της κοινωνίας και της ισόρροπης σχέσης του ανθρώπου με αυτό τελικά, δηλαδή σε αναγκαιότητα και σε απτή πραγματικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Για να ανοίξει ο δρόμος γι’ αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην αντιπεριβαλλοντική στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου» είπε καταθέτοντας συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο.

«Θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα, θα μπούμε μπροστά παντού, ακόμα πιο αποφασιστικά.

Μαζί με όλους και όλες, όσους και όσες, έχουμε συμπορευτεί μέχρι σήμερα σε κρίσιμες και μεγάλες μάχες, αλλά και με όσους και όσες μας έχουν προσεγγίσει το τελευταίο διάστημα, αναζητώντας, διψώντας για πραγματική εναλλακτική σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση. Μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια των άλλων κομμάτων, που μας φέρνουν όλο και πιο κοντά σε καταστροφικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς και στο κρίσιμο ζήτημα του περιβάλλοντος» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, πραγματοποίησαν παρεμβάσεις οι:

1) Για την ολοκληρωμένη προστασία των δασών. Αντώνης Ραλλάτος, δασολόγος, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

2) Για τη βιομηχανική ρύπανση και τα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης. Εύη Γεωργιάδου, δρ. χημικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

3) Για τη διαχείριση απορριμμάτων. Μπάμπης Ζιώγας, υγειονολόγος μηχανικός, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

4) Για την κυβερνητική πολιτική χρήσεων γης στην Αττική. Ηλίας Τσιμπουκάκης, χημικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

5) Για τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος στην Αττική. Γιώργος Τάτσης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ