Κορωνοϊός: Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς εάν νοσήσει το παιδί τους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔08/09/2020 - 11:17 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

: Ειδικές διατάξεις περιλαμβάνει νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά στις διευκολύνσεις που θα παρέχονται στους εργαζόμενους περίπτωση που νοσήσει το παιδί τους από .

Λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού που μεταξύ άλλων προβλέπει πως σε περίπτωση νόσησης του παιδιού από κορωνοϊό, οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να κάνουν χρήσης για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικά διάστημα, σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου.

Η άδεια αυτή χορηγείται για γονείς με βρέφη, είτε προνήπια και νήπια, αλλά και γονείς που τα παιδιά τους είναι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αφορά επίσης σε γονείς τα παιδιά των οποίων φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Τα ίδια δικαιώματα έχουν και γονείς με παιδιά με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας. Επίσης χορηγείται άδεια 14 ημερών επιπρόσθετα προς άλλες άδειες, που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία των παιδιών.

Οι εργαζόμενοι γονείς, κατά τη διάρκεια της εν λόγω άδειας λαμβάνουν αποδοχές κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών. Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ, η ανωτέρω άδεια θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη. Παράλληλα, οι εργοδότες θα υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της εν λόγω άδειας αλλά και την διάρκειας αυτής.

Διαβάστε ακόμη:

Άνοιγμα σχολείων – Μητσοτάκης: Επιθυμητά αλλά όχι εφικτά τα ολιγομελή τμήματα – Τι είπε για τις διαδηλώσεις κατά της μάσκας

Άνοιγμα σχολείων: Τι προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: