: Όλο και πιο κοντά στην απόφαση για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ποιοί θα κάνουν πρώτοι τρίτη δόση

Η Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση της Δευτέρας, υπενθύμισε την ανακοίνωση του CDC, του Κέντρου Ελέγχων Λοιμώξεων της Αμερικής, για τις ομάδες στις οποίες συστήνεται η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης με MRNA.

Πρώτον, οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς. Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, συμπαγών οργάνων, ατόμων που βρίσκονται υπό ειδικές θεραπείες, χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες.

Δεύτερον, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια που συμπεριλαμβάνονται τα σπάνια σύνδρομα συγγενών ανοσοεπαρκειών.

Τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα με HIV λοίμωξη, με προχωρημένη νόσο, με CD4 κάτω από 200 και

Τέταρτη κατηγορία τα άτομα που λαμβάνουν λόγω διαφόρων νόσων, φάρμακα όπως η κορτιζόνη σε δόση πάνω από 20 μιλιγκράμ ημερησίως αλλά και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.

Η κυρία Θεοδωρίδου, πάντως, υπογράμμισε ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού».

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην ενημέρωση της κυρίας Θεοδωρίδου αποτέλεσαν τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών για τα οποία δόθηκε, από το τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου, σύσταση για τον κατά του κορονοϊού.

Αρχικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε ότι η σύσταση αφορούσε στην προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, στην επαναφορά τους στην εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης αλλά και στις κοινωνικές δραστηριότητες που τόσο επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών και τέλος στην προστασία και για την προστασία των ευάλωτων ατόμων του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντός τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Μαρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι «ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο» που αφορά

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα

τα παχύσαρκα παιδιά,παιδιά με χρόνια προβλήματα από όλα τα συστήματα- αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, ουροποιητικό παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις, ανοσοεπάρκειες, σύνδρομα και νευροαναπτυξιακά προβλήματα.

Επικαλέστηκε, δε, τα στοιχεία από τον μεγάλο αριθμό των που έχουν ήδη χορηγηθεί στις ΗΠΑ και ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των εμβολίων- ή τοπικές αντιδράσεις ή ήπια συμπτώματα- ενώ η ανεπιθύμητη ενέργεια της συμμετοχής του περικαρδίου του μυοκαρδίου που έχει αναφερθεί είναι εξαιρετικά σπάνια και σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση στο περιοδικό Circulation, είναι 12,6 περιπτώσεις στο 1.000.000.

«Επομένως, για όλους τους δισταγμούς, προβληματισμούς, ερωτήματα, απορίες που έχουν οι γονείς και είναι απόλυτα δικαιολογημένο διότι ένα καινούργιο εμβόλιο ήρθε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, αναμφίβολα ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος τον οποίον εμπιστεύονται, με τον οποίο έχουνε κάνει στα παιδιά τους πάνω από 15 εμβόλια κατά την διάρκεια της συνεργασίας τους, εμβόλια για την πρόληψη των διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων» πρόσθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου και κατέληξε για το θέμα:

«Επομένως, μετά τις διακοπές, εκτός ότι από τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο θα πρέπει ο εμβολιασμός έναντι της Covid, με την συνεργασία του παιδιάτρου, να μπει στον προγραμματισμό των εμβολιασμών του παιδιού από την οικογένεια».