Γνωστοποιήθηκε πως το πρόγραμμα «Προώθηση της Απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, υπηρεσίες Υπουργείων και άλλους φορείς» παρατείνεται για τέσσερις μήνες

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα είναι της τάξης των 42 εκατ. ευρώ.

Αν και το τρέχον πρόγραμμα απευθυνόταν σε 25.000 ωφελούμενους ανέργους, εντούτοις το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε οδήγησε στην κάλυψη 19.148 θέσεων. Αυτό το γεγονός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση της εν λόγω παράτασης.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του τρέχοντος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα). Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, ώστε οι συμμετέχοντες να ενισχύονται κατά την διαδικασία ένταξης τους στην αγορά εργασίας, αλλά και να διασφαλίζεται η παροχή ποιοτικότερων και αποτελεσματικότερων υπηρεσιών στους Δήμους και τις Περιφέρειες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει κρίσιμες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης χωρίς προσωπικό και 20.000 εργαζόμενους στον δρόμο». Αυτό αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους, οι τομεάρχες Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και Μίλτος Χατζηγιαννάκης, αναφερόμενοι στην επιλογή της κυβέρνησης να μην ανανεώσει συμβάσεις του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας καθώς και να μην προκηρύξει νέο αφήνοντας κρίσιμες υπηρεσίες στους δήμους χωρίς προσωπικό.

Σύμφωνα με την Αυτοδιοίκηση, οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση, εξαιτίας της χρεοκοπίας που οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ το 2009, σήμερα καλύπτονται εν μέρει από 20.000 και πλέον εργαζόμενους που απασχολούνται μέσα από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ορισμένου χρόνου. Εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες Δήμοι και Περιφέρειες ζητούν από την κυβέρνηση τουλάχιστον την παράταση των συμβάσεων του τελευταίου προγράμματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κρίσιμες υπηρεσίες όπως κοινωνικές και προνοιακές δομές, η καθαριότητα, οι Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες θα κινδυνεύσουν με λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παρά τις διαδοχικές δεσμεύσεις των υπουργών της ΝΔ ότι θα βρεθεί λύση για αυτούς τους ανθρώπους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι μέρες που οι οκτάμηνες συμβάσεις της κοινωφελούς εργασίας έχουν αρχίσει να λήγουν έφτασαν, χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ούτε παράταση έχει δοθεί, ούτε άλλο πρόγραμμα προβλέπεται να ξεκινήσει. Η κυβερνητική ολιγωρία, είτε από επιλογή είτε από ανικανότητα, έχει σαν αποτέλεσμα οι ΟΤΑ Α’ κυρίως βαθμού να μείνουν χωρίς το αναγκαίο προσωπικό σε πολύ κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία τους, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως μακροχρόνια άνεργοι και μέλη πολύτεκνων οικογενειών, μένουν και πάλι χωρίς εργασία στις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες ακρίβειας και κόστους επιβίωσης.

Είναι πλέον προφανές πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μόνο στόχο έχει την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών προς τους πολίτες, την ίδια στιγμή που ευνοεί προκλητικά ένα παρασιτικό και κρατικοδίαιτο τμήμα του ιδιωτικού τομέα.

Η αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας έχει και ένα όριο. Και αυτό θα το βάλουν σύντομα στις κάλπες οι ίδιοι οι πολίτες.