«Πρέπει να περιμένουμε κάτι τέτοιο ξανά το 18000» – Οι ποσότητες των βροχοπτώσεων στη Θεσσαλία τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή τα 900 – 1000 χιλιοστά βροχής, είναι το νερό που πέφτει σε δυο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Δημήτρης Εμμανουλούδης, Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου, Διευθυντής Εργαστηρίου «Ανάλυσης και Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών».

Ο ίδιος ανέφερε πως «Δεν υπάρχει ούτε σε μοντέλο προσομοίωσης τέτοιο ύψος βροχής. Οι βροχοπτώσεις που έδωσε, τα ύψη βροχής, σύμφωνα με επεξεργασία των στατιστικών μοντέλων από τον συνάδελφο τον κ. Κουτσουμπή ο οποίος είναι καθηγητής υδρολογίας στην σχολή της Ξάνθης, έχει περίοδο επαναφοράς 16.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουμε κάτι τέτοιο ξανά, το 18023. Μας κάνει φοβερή εντύπωση, είναι και για εμάς απίστευτο. Δεν έχουμε δει ξανά κάτι τέτοιο». Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων τέτοιο μέγεθος καταστροφής προβλέπεται ξανά τα επόμενα 16.000 χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Εμμανουλούδης.

«Δεν επρόκειτο μάλιστα για τοπικό φαινόμενο καθώς ενώ στη Ζαγορά Πηλίου μετρήθηκαν 950 χιλιοστά βροχής και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας καταγράφηκαν 600 – 700 χιλιοστά. Η βροχόπτωση αυτή ήταν έξω από τα όρια της λογικής», τόνισε ο κ. Εμμανουλούδης και επισήμανε ότι με αυτά τα μεγέθη βροχόπτωσης δεν ήταν δυνατόν να βοηθήσουν οποιαδήποτε αντιπλημμυρικά έργα.

«Να σημειωθεί ότι η Θεσσαλία συγκεντρώνει νερά από όλες τις γειτονικές περιοχές γιατί πριν από 30.000 χρόνια ήταν θάλασσα και πολλά χωριά είναι χτισμένα σε λάθος περιοχές, κατέληξε» ο κ. Εμμανουλούδης και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει νέος σχεδιασμός για να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιες πλημμύρες.