Πάνω από 32.000 νέες, οριστικές κύριες όλων των ασφαλιστικών τομέων θα καταβληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital 25.000 του συνόλου των νέων συντάξεων που θα καταβληθούν στο τέλος Νοεμβρίου θα είναι συντάξεις χηρείας, ενώ οι υπόλοιπες 7.000 θα είναι οριστικές κύριες συντάξεις γήρατος, αλλά και αναπηρίας και θα καταβληθούν στα τέλη Δεκεμβρίου. Το συνολικό κόστος της καταβολής των νέων αυτών συντάξεων θα ανέλθει σε 90 εκατ. ευρώ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων αυτών θα προκύψει με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπεται στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, καθώς οι σχετικές αιτήσεις κατατέθηκαν από τους δικαιούχους μετά τις 13 Μαΐου 2016, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου. Συνεπώς θα ενσωματώσουν και τις μειώσεις που φέρνει ο νόμος αυτός.

Η απονομή 32.000 νέων κύριων συντάξεων μέχρι τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς θα γίνει σε δύο ”δόσεις”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας:

-Η πρώτη ”δόση” νέων, οριστικών συντάξεων προγραμματίζεται να δοθεί στις 27-28 Νοεμβρίου, δηλαδή. “Αυτή θα περιλαμβάνει την καταβολή 19.000 νέων οριστικών συντάξεων με βάση το βασικό προγραμματισμό του ΕΦΚΑ και επιπλέον 6.000 ”εμβόλιμες”.

-Η δεύτερη και μικρότερη ”δόση ” 7.000 νέων οριστικών συντάξεων (γήρατος και αναπηρίας) θα καταβληθεί 27-28 Δεκεμβρίου , δηλαδή λίγες μέρες μετά την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου , οι οποίες και φέτος να πληρωθούν πριν τα φετινά Χριστούγεννα (19 -21 Δεκεμβρίου).