Η φοροεπιδρομή έως τον Ιανουάριο και τα μυστικά του νέου ΕΝΦΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/08/2016 - 11:17 | Author: Newsroom Ipaidia

Ιδιαίτερα πιεστικό αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα για τους Έλληνες φορολοογούμενος, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μία σειρά από φόρους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2017 θα κληθούν να πληρώσουν 14 φόρους.

Αναλυτικά:

Σε 7,5 εκατομμύρια φορολογούμενους πέφτει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα το βάρος των φορολογικών υποχρεώσεων, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν.

Στη συνέχεια ακολουθεί το φορολογικό ημερολόγιο με τα φοροεισπρακτικά μέτρα, τα οποία θα αντιμετωπίσουν έως και τον Ιανουάριο του 2017 οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Σεπτέμβριος

-2 δόση φόρου εισοδήματος

-1 δοση του ΕΝΦΙΑ

Οκτώβριος

2 δόση του ΕΝΦΙΑ

Αύξηση ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης

Νοέμβριος

-3η δόση φόρου εισοδήματος

-3η δόση του ΕΝΦΙΑ

Δεκέμβριος

-4η δόση ΕΝΦΙΑ

-Τέλη κυκλοφορίας

Ιανουάριος

-5η δόση ΕΝΦΙΑ

-Τέλος κινητής τηλεφωνίας στο 5%

-ΦΠΑ στο 24% σε νησιά άγονης γραμμής

-ΕΦΚ Καυσίμων

-ΕΦΚ Καπνού

-ΕΦΚ Καφέ

Τα μυστικά του ΕΝΦΙΑ

Τη Δευτέρα αναρτώνται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για τους περίπου 7 εκατομμύρια φορολογουμένους που διαθέτουν κάποιο ακίνητο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται φέτος από όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές εκτός σχεδίου μιας και καλούνται και αυτοί να πληρώσουν το φόρο.

Επομένως, όταν θα ανοίξετε το εκκαθαριστικό σας, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στους κωδικούς που αποτελούν σημεία SOS για να μην χρεωθείτε παραπάνω από όσο πρέπει.

Δείτε στη συνέχεια κάποια βασικά σημεία τα οποία πρέπει να γνωρίζετε, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Αγορά.

-Ο φόρος θα πληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου του 2017. Δεν υπάρχει έκπτωση σε περίπτωση καταβολής του φόρου εφάπαξ.

-Τα αγροτεμάχια εξαιρούνται – μόνο γι αφέτος – από τον συμπληρωματικό φόρο, λόγω λαθών που διαπιστώθηκαν στα έντυπα Ε9 από το υπουργείο Οικονομικών, και οδηγούσαν στην επιβολή υπέρογκης φορολογίας για χιλιάδες φορολογούμενους.

-Οι ιδιοκτήτες κενών και ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων χάνουν την έκπτωση 20% στον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που ίσχυε κατά τα έτη 2014-2015

-Οι συντελεστές συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αυξήθηκαν από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις για νομικά πρόσωπα γενικά και ειδικά για τις εταιρείας επενδύσεων ακινήτων από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις

-Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα. Οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται έως και 25%

-Απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα διατηρητέα κτίρια άνω των 100 ετών

-Χαμένοι είναι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας από 200.000 έως 300.000 ευρώ. Φέτος για πρώτη φορά θα πληρώσουν και τον συμπληρωματικό φόρο εκτός απο τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, όσοι έχουν συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, καθώς ο συμπληρωματικός φόρος είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, χαμένοι είναι όσοι διαθέτουν μη ηλεκτροδοτούμενα ή κενά ακίνητα καθώς καταργήθηκε η έκπτωση του 20% και τα νομικά πρόσωπα λόγω αύξησης του συντελεστή υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου.

-Κερδισμένοι είναι όσοι έχουν μία ή δύο κατοικίες χαμηλότερης συνολικής αξίας από τα 200.000 ευρώ σε περιοχές όπου η μείωση των αντικειμενικών τιμών τους μετέφερε σε χαμηλότερο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου φόρου. Επίσης, κερδίζουν όσοι είναι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων, ηλικίας άνω των 100 ετών.

-Σε ό,τι αφορά τα λάθη η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θα ανοίξει μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων για το διάστημα 2010-2016, έως το τέλος Νοεμβρίου και θα ωφεληθούν κατά 50% από τη μείωση των προστίμων. Στην περίπτωση κατά την οποία λόγω διορθώσεων, προκύψει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για την έκδοση νέου εκκαθαριστικού, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία. Έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση και οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.

-Καταργήθηκε φέτος η απαλλαγή των νομικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.

news

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: