Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος είπε πως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στην Ευρωζώνη

Πιο αναλυτικά ο ίδιος δήλωσε πως «Θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, δεν ξέρω έως πότε. Είμαι απόλυτα έντιμος, δεν ξέρω», , προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι δεσμευμένη να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Την Πέμπτη, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, λιγότερο από τις 75 μ.β. των δύο προηγουμένων συνεδριάσεων της, αλλά τόνισε ότι απομένει ακόμη σημαντικός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί, σηματοδοτώντας τουλάχιστον 2-3 ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Μείωση του QT από τον Μάρτιο

Παράλληλα, η ΕΚΤ θα αρχίσει από τον Μάρτιο να μειώνει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που είχε συγκεντρώσει στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματός της (APP) με ρυθμό 15 δις. ευρώ τον μήνα έως το τέλος του β’ τριμήνου του 2023, το οποίο θα αναθεωρηθεί στη συνέχεια.

Η μείωση, που είναι γνωστή ως QT, του θα γίνει με τη μη επανεπένδυση μέρους των ομολόγων που λήγουν. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τα 15 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 50% περίπου των ομολόγων που λήγουν. Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του APP ανέρχεται στα 3,4 τρις. ευρώ.

Τα ομόλογα που έχουν αγορασθεί στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP), στο οποίο συμμετείχαν και οι τίτλο του ελληνικού δημοσίου, θα εξακολουθήσουν να επεναπενδύονται πλήρως έως το τέλος του 2024, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Με πληροφορίες από Reuters