Έχει ανοίξει η πλατφόρμα του και ήδη υπάρχουν τα πρώτα στατιστικά για αυτή την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN η κίνηση είναι ακόμα χαμηλή, ενώ όπως είπε η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγελου αναμένεται να ξεκινήσει η μαζική υποβολή μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Από 31/3 μέχρι 8/4 έχουν υποβληθεί περίπου 65.000 δηλώσεις, από τις οποίες το 24% πληρώνει φόρο, το 56% είναι μηδενικές δηλώσεις και περίπου το 19% έχουν επιστροφή φόρου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι 30 Ιουνίου ενώ υπόχρεοι είναι και όσοι έχουν κλείσει τα 18 έτη μέχρι 31/12/2022.

Σε ό,τι αφορά τους νέους επαγγελματίες και την έκπτωση φόρου, αυτή ισχύει για όσους έκαναν πρώτη φορά έναρξη επιτηδεύματος. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν τζίρο έως 10.000 ευρώ. Για τα πρώτα τρία χρόνια δραστηριότητας έχουν μειωμένη φορολογία με 4,5% συντελεστή φόρου, ενώ εφόσον δεν ξεπεράσουν τις 10.000 έχουν και απαλλαγή από τον ΦΠΑ.

Παράλληλα για τα πρώτα 5 έτη υπάρχει και απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.

Ποιοι κινδυνεύουν με κατάσχεση

Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι αυξάνονται οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς αυξάνονται και τα χρέη. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι όσοι έχουν χρέη από 50 ευρώ και πάνω.

Συγκεκριμένα, σε χρέη έως 500 ευρώ υπάρχει κίνδυνος για κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού και μάλιστα μπορεί να γίνει και απροειδοποίητα. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση σε ακίνητα ή κινητά σε χέρια τρίτων. Η κατάσχεση δεν αίρεται εφόσον δεν εξοφληθεί το σύνολο της οφειλής

Για χρέη άνω των 500 ευρώ η κατάσχεση αφορά κινητή και ακίνητη περιουσία, το 50% του εφάπαξ, το 100% των ενοικίων και τυχόν επιδόματα που μπορεί να λαμβάνει ο οφειλέτης από τον ΟΠΕΚΑ.