Τέλος μπαίνει στο πρόστιμο των 100 ευρώ,. Ένα μέτρο που θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικότερα, το μέτρο θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα που και αυτές είναι μηδενικές, πιστωτικές, αλλά και χρεωστικές υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που θα βεβαιωθεί δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για την περυσινή χρονιά, υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα περισσότερες από 100.000 δηλώσεις, ενώ όπως προβλέπεται στην νομοθεσία, η εκπρόθεσμη δήλωση θα συνοδεύεται από πρόστιμο ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ. Επίσης επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου, στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων.

Αποκαλύπτεται σε λίγες μέρες το νέο έντυπο για τις φορολογικές δηλώσεις 2023 που ξεκινούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος. Η πλατφόρμα του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει πριν την 25η Μαρτίου, είναι δηλαδή πλέον, θέμα μερικών ημερών για να ξεκινήσει η διαδικασία. Το νέο έντυπο της δήλωσης θα κρύβει και εκπτώσεις φόρου και αλλαγές.

Ως προς το βασικό έντυπο, αυτό θα είναι το ίδιο και οι κωδικοί θα παραμείνουν αμετάβλητοι για τους περίπου 8.500.000 φορολογούμενους που θα δηλώσουν τα εισοδήματά τους για το 2022. Αυτό που θα αλλάξει φέτος είναι ότι το έντυπο Ε3 θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στο MyData. Οι κωδικοί είναι «ανοιχτοί» και θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης. Ωστόσο, εισοδήματα όμως από μισθούς ή συντάξεις είναι επίσης προσυμπληρωμένα και δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης.

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεις θα είναι και φέτος μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία αναφορά για παράταση, όμως, δεν είναι καθόλου απίθανο να ανακοινωθεί αργότερα, μέσα στον Ιούνιο. Πέρσι, είχε ανακοινωθεί παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου. Ο φόρος που θα προκύψει θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη να πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί έως και την 31η Ιουλίου, λαμβάνουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης με έναν όρο

Έρχεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, διάταξη η οποία θα καταργεί το πρόστιμο σε όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος είναι από 100 μέχρι 500 ευρώ. Ωστόσο, η κατάργηση του προστίμου δεν θα αφορά ανεξαιρέτως όλους τους φορολογούμενους. Θα ισχύει μόνο για εκείνους που ο φόρος που πρέπει να πληρώσουν, δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Τα SOS της φορολογικής δήλωσης 2023

Τα σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν εκπτώσεις φόρου, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», είναι τα εξής:

Όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του Ε1 προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τον κωδικό 023-024 για να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Όσοι είναι 65 ετών και άνω θα πρέπει να το δηλώσουν στους κωδικούς 013-014 για να έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.

Οι νέοι επιτηδευματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 για να κερδίσουν «κούρεμα» 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή ο συντελεστής από το 9% μειώνεται στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2022 μέχρι 10.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.

Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31-12-1960 θα πρέπει να το δηλώσουν προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος.

Έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις. Στο νέο έντυπο Ε1 θα προστεθεί ένας νέος κωδικός στον οποίο θα αναγραφούν οι δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, με αποδέκτες συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών. Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει. Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ για δαπάνες προς επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και την αποφυγή πληρωμής επιπλέον φόρου 22%.

Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Για να διασφαλίσει τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.

Ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα απαλλάσσονται και από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης και ταυτόχρονα καλύπτουν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ