: Η απόφαση του ενεργειακού κολοσσού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία και άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πανικό στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει οι απειλές από την Gazprom για κλείσιμο της στρόφιγγας και σε άλλες μη φιλικές προς τη Ρωσία χώρες, μετά την Βουλγαρία και την Πολωνία.

Τριγμοί στις αγορές

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μετά την ανακοίνωση της Gazprom, οι ευρωπαϊκές τιμές του εκτινάχθηκαν περισσότερο από 20% και το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο του 2017. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 24%, στα 127,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί το πτωτικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,4%

Οι εταιρίες εξόρυξης παρέτειναν τα κέρδη τους για δεύτερη συνεχή ημέρα, ενώ απώλειες κατέγραψαν νωρίτερα οι μετοχές των εταιριών κοινής ωφελείας και τροφίμων και ποτών.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε κατά 5% ύστερα από την προειδοποίηση ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να πλήξει τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα, παρόλο που ανακοίνωσε υψηλότερη της αναμενόμενης αύξησης 17% στα κέρδη πρώτου τριμήνου.

Την ίδια στιγμή, σταθερή παραμένει η τιμή του , αφού ανέβηκε ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι με τους επενδυτές να αξιολογούν τις συνέπειες της απόφασης της ρωσικής Garzprom να αναστείλει από σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία.

«Οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας τον νέο τρόπο πληρωμών, για τον οποίο οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν εγκαίρως», ανακοίνωσε η Gazprom την Τετάρτη.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Πρόεδρος Δούμας: «Φρένο» και σε άλλες μη φιλικές χώρες

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιατσεσλάβ Βολόντιν, σχολίασε πως η Gazprom έλαβε τη σωστή απόφαση, διακόπτωντας πλήρως τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, και πρόσθεσε πως η Μόσχα πρέπει να κάνει το ίδιο και με άλλες μη φιλικές χώρες.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: H Ρωσία μας εκβιάζει – Θα απαντήσουμε συντονισμένα

Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ που πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο ήρθε από την πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία έκανε λόγο για ρωσικό εκβιασμό από τη Ρωσία και συντονισμένη απάντηση από την Ευρώπη.

«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ