Ευρωζώνη: Οριακά αναθεωρήθηκε πτωτικά η αύξηση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2020

Ευρωζώνη: Οριακά αναθεωρήθηκε πτωτικά η αύξηση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2020

Ευρωζώνη: Οριακά αναθεωρήθηκε πτωτικά η αύξηση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε ετήσια βάση ήταν 4,4% χαμηλότερα το προηγούμενο τρίμηνο, αντί για 4,3% των προηγούμενων εκτιμήσεων.

Οριακά επί τα χείρω αναθεωρήθηκε η πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το γ΄ τρίμηνο του 2020 σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τη 2η εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή, μεγαλώνοντας επίσης οριακά τη συρρίκνωσή του σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, η οικονομία των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 12,6% το γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, από 12,7% που αναφέρθηκε στις 30 Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε ετήσια βάση ήταν 4,4% χαμηλότερα το προηγούμενο τρίμηνο, αντί για 4,3% των προηγούμενων εκτιμήσεων.

Η τριμηνιαία άνοδος της δραστηριότητας ήταν αποτέλεσμα του ανοίγματος εκ νέου των οικονομιών μετά τα lockdowns των δύο πρώτων τριμήνων που επιβλήθηκαν, για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μεταφράζεται επίσης σε αύξηση της απασχόλησης από τρίμηνο σε τρίμηνο κατά 0,9%, σύμφωνα με τη Eurostat, αν και σε ετήσια βάση η απασχόληση βρισκόταν 2% χαμηλότερα την περίοδο Ιούλιος – Σεπτέμβριος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το εμπορικό πλεόνασμα τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 24,5 δισ. ευρώ, έναντι προσδοκιών για 22 δισ. ευρώ και 17 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Εντούτοις η βελτίωση αυτή δεν οφείλεται στην αύξηση του εμπορίου, αλλά επειδή οι εξαγωγές μειώθηκαν μόνο 3,8%, με τις εισαγωγές να σημειώνουν πτώση 8,9% από έτος σε έτος.

Τους πρώτους 9 μήνες του έτους, το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης με την Κίνα διευρύνθηκε και το πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία συρρικνώθηκε, ωστόσο είχε πολύ μικρότερη εμπορική απόκλιση με τη Ρωσία, καθώς οι τιμές έπεσαν, μετατρέποντας το έλλειμμα σε πλεόνασμα με τις Τουρκία, Νορβηγία και Νότια Κορέα.

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !