Έρχονται – φωτιά εξαιτίας των ανατιμήσεων στη διεθνή τιμή του αργού . Όπως αναφέρει στο ΕΘΝΟΣ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, με βάση τα σημερινά δεδομένα οι αυξήσεις στην τιμή του αναμένεται να ξεκινούν από το 30% στα μεγάλα αστικά κέντρα και να ξεπερνούν το 50% στις νησιώτικες περιοχές.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου, από τα 0,80 λεπτά το λίτρο που έφτανε την προηγούμενη σαιζόν η τιμή του στα μεγάλα αστικά κέντρα, με βάση τα σημερινά δεδομένα θα ανέβει στα 1,06 ευρώ ανά λίτρο. Όσο θα αυξάνεται η απόσταση μεταφοράς του πετρελαίου θέρμανσης από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια, τόσο θα αυξάνεται και η τιμή του.

Έτσι, ανάλογα και με την ποσότητα που θα παραγγείλει κάποιος καταναλωτής, στις εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας η τιμή του θα ξεπεράσει τα 1,15 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στη νησιωτική Ελλάδα θα διαμορφωθεί πάνω από τα 1,25 ευρώ το λίτρο.

«Καταγράφονται πολύ μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου. Από την αρχή του χρόνου αυξήθηκε κατά 25% η τιμή του πετρελαίου . Επίσης, πάνω από 20% ανέβηκε η τιμή και του πετρελαίου κίνησης, το οποίο συμπαρασύρει αυτήν του πετρελαίου θέρμανσης, αφού αυξήθηκε το κόστος μεταφοράς. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο μικρότερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης θα παραγγέλνουν, τόσο υψηλότερη θα είναι η τιμή του», τονίζει στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Ασμάτογλου.

Να σημειωθεί ότι η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης από τους καταναλωτές θα ξεκινήσει, όπως κάθε χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου.
«Ανισότητες δημιουργεί η επιδοματική πολιτική»

Κατά τον ίδιο, προκειμένου να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος οι Έλληνες καταναλωτές και να μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους το φετινό χειμώνα, μονόδρομος αποτελεί η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή του ΦΠΑ.

«Γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων καταναλωτών και βέβαια την ανάγκη για προμήθεια πετρελαίου Θέρμανσης. Γι’ αυτό πάγια ζητάμε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή έστω μείωση του ΦΠΑ. Αυτό πρέπει να γίνεται πάντοτε, όταν ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές. Πέρυσι, που ήταν πολύ χαμηλή η τιμή του πετρελαίου, δε μίλησε κανένας. Φέτος, είναι επιτακτική η ανάγκη να μειωθούν οι φόροι. Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της επιδοματικής πολιτικής, όπως αυτήν που εξήγγειλε για το ρεύμα ο πρωθυπουργός. Η επιδοματική πολιτική δημιουργεί ανισότητες, διότι κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι αδικούνται», λέει ο κ. Ασμάτογλου.