Όπως γίνεται γνωστό, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η ΝΕΑ  σε ευάλωτες ομάδες πολιτών πριν το Πάσχα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ρωτήθηκε εάν θα δοθεί κάτι το Πάσχα κάτι σε ευάλωτους.

«Ανάπτυξη, φορολογική συνείδηση και μείωση φοροδιαφυγής έφεραν περισσότερα φορολογικά έσοδα, άρα είναι καλύτερο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ένα τμήμα του» σημείωσε.

«Θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες με τον Πρωθυπουργό και ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα θέσει, θα δούμε πώς θα το σχεδιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και 4 έτη» ανέφερε ο ίδιος.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εκ νέου εάν θα δοθεί κάποιο επίδομα πριν από το Πάσχα σε ευάλωτες ομάδες, όπως χαμηλοσυνταξιούχους. «Ό,τι είναι θα το ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα. Μια κρίσιμη λέξη είναι να εξασφαλίζουμε τους πόρους με ασφάλεια. Με ασφάλεια δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, τα φορολογικά έσοδα είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Η ελληνική κοινωνία με τις θυσίες που έκανε τα προηγούμενα χρόνια και με την φορολογική συνείδηση που δείχνει την τελευταία περίοδο έχει βοηθήσει τον κρατικό προϋπολογισμό να κινείται καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Τα φορολογικά έσοδα είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και η εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος είναι καλύτερη για 3 λόγους:

Ανάπτυξη: Φέτος θα έχουμε υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι πιστεύαμε και εμείς ίδιοι πριν από 6 μήνες. Υψηλότερη ανάπτυξη σημαίνει περισσότερες θέσεις απασχόλησης και περισσότερα φορολογικά έσοδα.

Μεγαλύτερη συνέπεια στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων το 2022: Το 84% της κοινωνίας πλήρωσε εμπροθέσμως το σύνολο των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Αυτό είναι ρεκόρ δεκαετίας που οφείλεται κυρίως στη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Εξαιτίας της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών μειώθηκε το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ» και αυτό μας έφερε περίπου 1, 5 δισ ευρώ».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ