Παπαστεργίου: Σε εξέλιξη ο ελληνικός υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης – Στόχος η στήριξη του Δημοσίου, των επιχειρήσεων και της περιφέρειας

Την πρόοδο του σχεδίου για τον πρώτο ελληνικό υπερυπολογιστή παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, σε ημερίδα με θέμα τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου και των επιχειρήσεων. Όπως είπε, «η οριστική άδεια έχει εκδοθεί, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και το μηχάνημα έχει ήδη παραγγελθεί», γεγονός που επιτρέπει την άμεση έναρξη των εργασιών.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν επιτυχώς πρόταση για τα ευρωπαϊκά «AI Factories» και ανακοίνωσε νέα πρόταση για εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης στη Δυτική Μακεδονία, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη στήριξης της περιοχής.

Αναφορά έγινε και στα έργα «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» και «Pharos», τα οποία αφορούν την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης σε τρεις βασικούς τομείς: την υγεία, τον πολιτισμό και την πολιτική προστασία. Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε τη σημασία της πρόσβασης σε ποιοτικά, ανοιχτά δεδομένα, αναφέροντας πως υπάρχει ενδιαφέρον από τη Βουλή των Ελλήνων για παροχή υλικού χωρίς πνευματικά δικαιώματα, όπως πρακτικά και ομιλίες.

Δείτε επίσης 

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι τα ξημερώματα της Κυριακής εκτοξεύεται στο διάστημα ο μικροδορυφόρος Transporter 14, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Θα ακολουθήσουν οι Transporter 15 και 16. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, αναμένεται να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της πολιτικής προστασίας και της αγροτικής παραγωγής.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο δεδομένων, καθώς αποτελεί το ασφαλέστερο σημείο της Ευρώπης προς την Ανατολή, γεγονός που την καθιστά ελκυστική για επενδύσεις σε data centers. Υπογράμμισε τη σημασία του ενεργειακού σχεδιασμού για τη βιώσιμη λειτουργία των νέων υποδομών.

Σχετικά με τη γραφειοκρατία, ανέφερε πως παραμένει έντονο πρόβλημα, τονίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών και αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης για την απλοποίησή τους.

Έρχεται ελληνικός υπερυπολογιστής Τεχνητής Νοημοσύνης: Πώς θα αλλάξει την καθημερινότητα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΠΕ Θεόφιλος Μυλωνάς επισήμανε ότι το 30% του κώδικα σήμερα παράγεται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, η οποία χρησιμοποιείται και για ελέγχους ποιότητας. Τόνισε την ανάγκη εξάπλωσης της χρήσης της στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της πρόσβασης σε κεφάλαια.

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος δήλωσε ότι παρέχεται εγγυοδοσία σε επιχειρήσεις που ζητούν δανειοδότηση, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο να προηγηθεί η Ελλάδα στις τεχνολογικές εξελίξεις, τη στιγμή που η Ευρώπη υστερεί σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα.

Ο Στέφανος Κόλλιας, πρόεδρος του ΕΔΥΤΕ και ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, επισήμανε τη στήριξη του Δικτύου σε πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και δημόσιους φορείς, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι η σύνδεση της τεχνητής νοημοσύνης με την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νικόλαος Τζόλλας ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει έμπρακτα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν κυβερνητικοί εκπρόσωποι και βουλευτές.

Δείτε επίσης