Πίνακας περιεχομένων

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο γεωπολιτικό περιβάλλον και στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για πιο προσιτές .

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της ευρωζώνης με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα και στα βασικά είδη διαβίωσης, ωστόσο προειδοποίησε ότι η πίεση στις τιμές ενδέχεται να ενταθεί ξανά, αυτή τη φορά λόγω ενός νέου «πολέμου δασμών».

Δείτε επίσης 

Νέα εθνική αρχή με μοντέλο σκανδιναβικών χωρών

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας ισχυρής εθνικής Αρχής, η οποία θα αναλάβει την πλήρη εποπτεία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών. Το νέο αυτό σχήμα θα βασιστεί σε πρότυπα από σκανδιναβικές χώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Σουηδία.

Όπως τόνισε, η Αρχή θα λειτουργεί παράλληλα με την υφιστάμενη Αρχή Ανταγωνισμού και θα αξιοποιεί στελέχη από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, τη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και τη ΔΙΜΕΑ, η οποία -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στον τομέα των ελέγχων.

Η ίδρυση της νέας Αρχής αποσκοπεί στην ενοποίηση αρμοδιοτήτων και στην αποφυγή του κατακερματισμού των σχετικών υπηρεσιών. Θα είναι υπεύθυνη για ελέγχους, παραλαβή και διερεύνηση καταγγελιών, επιβολή κυρώσεων αλλά και για εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

Ψηφιακά εργαλεία για άμεση ενημέρωση και ελέγχους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι οι πολίτες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια νέα εφαρμογή για κινητά, μέσω της οποίας θα μπορούν να ενημερώνουν άμεσα τις αρχές και να ενεργοποιούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Παράλληλα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα προστεθεί λειτουργία που θα ειδοποιεί τους χρήστες για τα σημεία πώλησης με τις χαμηλότερες τιμές ανά προϊόν, ενώ προγραμματίζονται και πρόσθετες ρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας.

Εποπτεία της αγοράς και προστασία των καταναλωτών: Ποιά μέτρα έρχονται

Νομοθετικές πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν επίσης οι πρωτοβουλίες του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, που σχετίζονται με τη συνολική μεταρρύθμιση της εποπτείας της αγοράς. Όπως αναφέρθηκε, το σχέδιο κινείται σε δύο άξονες: θεσμικό και πρακτικό.

Δείτε επίσης 

Σε θεσμικό επίπεδο, αποφασίστηκε η ίδρυση μιας νέας ανεξάρτητης αρχής, αντίστοιχης της και παρόμοιας με οργανισμούς σε χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία και η Ιταλία.

Η νέα αρχή θα συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Καταναλωτή, των ελεγκτικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της ΔΙΜΕΑ. Στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για τους πολίτες και η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου με επιπλέον προσωπικό και τεχνολογική υποστήριξη.

Η αρχή θα διοικείται από διοικητή και υποδιοικητές, στα πρότυπα της ΑΑΔΕ, και θα διαθέτει πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Θα αναλάβει ρόλους συμφιλιωτικούς, ελεγκτικούς και κυρωτικούς, με την πλήρη λειτουργία της να έχει προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2026, βάσει νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα.

Εποπτεία της αγοράς και προστασία των καταναλωτών: Ποιά μέτρα έρχονται

Παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αγοράς

Όσον αφορά το πρακτικό σκέλος των παρεμβάσεων, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μια σειρά από μέτρα:

Η δυνατότητα στους δήμους να δημιουργούν λαϊκές αγορές αποκλειστικά για παραγωγούς.

Η ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των τιμών και θα προσφέρει ενημέρωση στους καταναλωτές σε πραγματικό χρόνο.

Δείτε εδώ 

Η υποχρεωτική γνωστοποίηση της μείωσης της συσκευασίας προϊόντων, ώστε να ελέγχεται εάν συνοδεύεται από αντίστοιχη μείωση στην τιμή.

Η αλλαγή στον τρόπο διάθεσης των αγροτικών προϊόντων με στόχο τη βελτίωση της εμπορικής τους κυκλοφορίας.

Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για πιο αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς, καλύτερη προστασία των καταναλωτών και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη λειτουργία του ανταγωνισμού.