: Ο υπουργός Οικονομικών, , μίλησε για το επίδομα θέρμανσης αλλά και το ενδεχόμενο κοινωνικού μερίσματος.

Σήμερα το βράδυ ανοίγει η πλατφόρμα

Σήμερα το βράδυ «αν δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα» θα ανοίξει η για το επίδομα θέρμανσης καθώς «την Πέμπτη ψηφίστηκε, την Παρασκευή πήρε ΦΕΚ η διάταξη με την οποία βρέθηκαν οι πόροι για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης» όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου, όπως είπε, «να αποδοθούν οι πόροι στις 10 Δεκεμβρίου».

Όπως εξήγησε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών για το «το ποσό είναι 168 εκατομμύρια από 84 εκατομμύρια που είχαμε προϋπολογίσει. Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με 2 παιδιά κατά 59%, 36% χωρίς τέκνα και μέχρι 68% με τρία τέκνα. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100€ από τα 80€, το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750€ από 650€ και διευρύνονται και τα κριτήρια της ένταξης.

Για παράδειγμα τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται από 12.000 για τον άγαμο στις 14.000, και από 24.000 για οικογένεια με δύο παιδιά στις 26.000. Και από τις 26.000 για τις οικογένειες με τρία παιδιά στις 29.000 και σε περίπτωση οικογένειας με εισοδηματικό που ανέρχεται στις 20.000 αυξάνεται κατά 3 χιλιάδες για κάθε τέκνο αντί για 2 χιλιάδες που ήταν μέχρι τώρα. Στις 10 Δεκεμβρίου θα υπάρξει προκαταβολή ουσιαστικά κάτι που υλοποιούμε την τελευταία διετία».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ρωτήθηκε και για τις εκτιμήσεις που θέλουν 7% την ανάπτυξη καθώς και το αν θα δοθεί κάποιο χριστουγεννιάτικο και απάντησε ότι «η εκτίμηση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι για έναν ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης πέριξ της περιοχής του 7%. Είχαμε εκτίμηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για 6,1 και αυτό έρχεται περίπου στην περιοχή του 7%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε 7,1 ο μέσος όρος των εκτιμήσεων σήμερα είναι γύρω στο 7,5% όμως εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι ο συνδυασμός της πανδημίας και της ακρίβειας κυρίως στο πεδίο της ενέργειας. Όταν ο πρωθυπουργός έκανε τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για πρώτη φορά ενέταξε στο πακέτο των μέτρων κάποιες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό κυρίως στις αυξήσεις στο πεδίο της ενέργειας περίπου 200 εκατομμύρια €, στη συνέχεια ο υπουργός Ενέργειας και εγώ κάναμε κάποιες ανακοινώσεις που ανέβηκε το ποσό στα 500€ και την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας πήγε στα 620 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούμε κάθε μήνα πως εξελίσσεται η ακρίβεια, πως εξελίσσονται τα δεδομένα στο υγειονομικό πεδίο και ανάλογα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε».

«Όσο συνεπώς αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε πόρους, ορθώς, για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υφίσταται στον οικογενειακό προϋπολογισμό τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες για να δώσουμε οτιδήποτε άλλο οπουδήποτε αλλού. Η τελική εικόνα του προυπολοιγισμού προφανώς έχει παρασχεθεί προκειμένου να καταθέσουμε τον προϋπολογισμό την Παρασκευή όμως θα βλέπουμε την πορεία της πραγματικής οικονομίας τις επόμενες τρεις εβδομάδες… Αν δεν γνωρίζουμε κάθε εβδομάδα πως εξελίσσεται η οικονομία και πως εκτινάσσεται ή εξελίσσεται ο προϋπολογισμός και ο πληθωρισμός δεν μπορώ να απαντήσω στα ερωτήματα αυτά» πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.