Πιο αναλυτικά, το πρώτο . Σύμφωνα με τη σημερινή, εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μία 72χρονη με επιβεβαιωμένη γρίπη έχασε τη ζωή της την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η ασθενής είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ με σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης όπου και κατέληξε. Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό κρούσμα εποχικής γρίπης – ένας 82χρονος είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ πριν από δύο εβδομάδες, αλλά η έκβαση της υγείας του ήταν καλή.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα 14 έως 20 Νοεμβρίου καταγράφηκε αύξηση κατά 29% στις επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα «γριπώδους συνδρομής», δηλαδή με πυρετό, καταβολή, πονοκέφαλο, μυαλγίες, βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια.

Από την αρχή Οκτωβρίου που ξεκίνησε η περίοδος γρίπης έχουν εξεταστεί στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης της χώρας 322 «ύποπτα» κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς. Τα 18 (5,59%) βγήκαν θετικά στους ιούς, με υπότυπο Α (Η1Ν1) και Α (Η3Ν2), με το τελευταίο να είναι κυρίαρχο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Παρότι οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη, ο εφετινός εμβολιασμός δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έχουν συνταγογραφηθεί περίπου 2,2 εκατομμύρια εμβόλια και έχουν διενεργηθεί 1,8 εκατ. δόσεις. Πρόκειται για χαμηλότερο αριθμό σε σχέση με τον αντίστοιχο των προηγούμενων δύο περιόδων.