: Μέχρι την Πέμπτη 31 Μαρτίου μπορούν οι φορολογούμενοι για να υπογράψουν συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες και να κάνουν αλλαγές στο .

Τα 10 βήματα για αλλαγές στο Ε9

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, η κλεψύδρα αδειάζει στις 31 Μαρτίου 2022 για:

Τους φορολογούμενους που απέκτησαν ακίνητη περιουσία το 2021 με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, όσους πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά τους κάποιο ακίνητο, όσους τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες ή αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να σπεύσουν να επισκεφθούν την πλατφόρμα του Ε9 της ΑΑΔΕ  για να δηλώσουν τις αλλαγές στην περιουσιακή εικόνα τους.

Την 1η Απριλίου 2022 η πλατφόρμα θα κλείσει προκειμένου η ΑΑΔΕ να «τρέξει» την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τα στοιχεία που θα αποτυπώνονται στο Ε9 θα  υπολογιστεί ο νέος που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Μάιο σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι που θα  υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσουν  δέκα βήματα:

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

Εάν μεταβάλλετε , τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.

Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Τους φορολογούμενους που είχαν υποβάλει δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων (φόρου μεταβίβασης λόγω αγοραπωλησίας,  γονικής παροχής ή δωρεάς) και θα πρέπει να εμφανίσουν τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασής τους στο Ε9. Οι φορολογούμενοι που θα  πρέπει μέχρι την Πέμπτη 31 Μαρτίου να προβούν στη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους, είναι όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο ή μεταβίβασαν αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής είτε προέβησαν σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία επί ακινήτου είτε επειδή νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα είτε επειδή οι δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο δίνουν διαφορετική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους σε σχέση με εκείνη που έχουν δηλώσεις στην Εφορία. Με βάση τα στοιχεία που αναγράφονται στο Ε9 θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από το Μάιο πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το Ε9 πρέπει να συμπληρώσουν και όσοι απέκτησαν για πρώτη φορά με οποιαδήποτε αιτία, κάποιο δικαίωμα επί ακινήτου εντός του 2021.

Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων ωστόσο εάν προκύψει από τη δήλωση ότι αυξήθηκε για κάποιο από τα προηγούμενα έτη η ακίνητη περιουσία τους, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, στο έτος που προκύπτει υποχρέωση και µόνο ηλεκτρονικά µε τους προσωπικούς του κωδικούς διαδικτυακά µέσω του ΟΠΣ – Περιουσιολογίου ακινήτων.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ