: Τι αλλάζει στη  διαδικασία βεβαίωσης και του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πιο αναλυτικά, η αποπληρωμή του θα γίνεται  σε μηνιαίες 10 δόσεις (αντί για 5 ή 6 που ως τώρα ίσχυαν κατά καιρούς). Επίσης έρχεται τροπολογία άμεσα στην Βουλή τις επόμενες μέρες ή ώρες, η οποία θα προβλέπει νέες διορίες βεβαίωσης και πληρωμής του φόρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney:

η επόμενη ημερομηνία-στόχος για την έκδοσης των φετινών εκκαθαριστικών του είναι η 9η Μαΐου 2022
με τροπολογία που καταθέτει το, ως διορία πληρωμής της 1ης δόσης θα ορίζεται η τελευταία ημέρα του μήνα έκδοσης του εκκαθαριστικού, εφόσον αναρτηθεί εντός του α΄δεκαπενθημέρου. Δηλαδή εφόσον εκδοθούν την 9η Μαΐου  -δηλαδή πριν τις 15 του μηνός- η διορία πληρωμής 1ης δόσης θα είναι 31 Μαΐου.

σε περίπτωση όμως που φέτος ή οποτεδήποτε άλλοτε στο μέλλον τα εκκαθαριστικά βγουν μετά τα μέσα του μηνός, τότε η διορία πληρωμής θα λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα. Θα ισχύει δηλαδή αυτό που και ως τώρα προβλέπεται γενικά, ότι δηλαδή η 1η δόση καταβάλλεται στο τέλος του επόμενου μηνός από εκείνον που εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά. Άρα αν πχ αντί 9 Μαΐου βγουν στις 16 Μαΐου τα εκκαθαριστικά, τότε η 1η δόση θα πληρώνεται έως 30 Ιουνίου. Αλλά τότε αντίο για 10 θα ισχύουν 9 μηνιαίες δόσεις, αφού η τελευταία καταληκτική δόση θα πληρώνεται πάντα τον Φεβρουάριο.

Υπό εξέταση τελεί -αλλά δεν προκρίνεται προς το παρόν- σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney:

αν μπορεί να πάρει παράταση η εμπρόθεσμη πληρωμή 1ης δόσης μαζί με 2η, δηλαδή πληρωμή 1ης και 2ης δόσεως μαζί στις 30 Ιουνίου.

αν μπορεί να παραταθεί και να θεωρηθεί εμπρόθεσμη η εφάπαξ εξόφληση χωρίς πρόστιμο έως 30 Ιουνίου, δηλαδή μαζί με την 2η δόση.