Προβλήματα έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου με τους παραγωγούς και τους εμπόρους στην Ισπανία να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου.

Πρόκειται για τη χώρα που καλύπτει το 40% με 55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου. Σοκ προκαλεί η αύξηση που έγινε μέσα σε έναν χρόνο με το λίτρο από 6,91 ευρώ να σκαρφαλώνει στο 10,34 ευρώ.

Ως αποτέλεσμα οι κλοπές από ελαιοτριβεία και σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να μπαίνουν πλέον μέχρι και αντικλεπτικά προκειμένου να μην συνεχιστούν παρόμοια περιστατικά.Από τα συμβάντα που ξεχώρισαν ήταν η κλοπή σε πολύ μεγάλο ελαιοτριβείο που επίδοξοι κλέφτες με βυτεία κατάφεραν να πάρουν 60 χιλιάδες λίτρα ελαιόλαδου, που ισοδυναμεί με 500.000 ευρώ.

Από την κυβέρνηση είχαν τονίσει ότι η τιμή θα κατέβει εφόσον βρέξει στην Ισπανία. Ωστόσο αν και έβρεξε στο νότιο κομμάτι της χώρας υπήρξε ανομβρία με αποτέλεσμα κάτι τέτοιο να μην είναι εφικτό. Αποδεικνύεται μάλιστα ότι η έκρηξη τιμών οφείλεται στην επί τρεις μήνες ανομβρία την άνοιξη στη Μεσογειακή χώρα. Αν είχε βρέξει ικανοποιητικά ο καρπός θα πάχαινε και έτσι θα υπήρχε περισσότερο λάδι και θα ήταν πιο οικονομικό.