Όλα όσα γίνονται γνωστά αναφορικά με τα νέα δεδομένα σε ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ – Το μισθό τους κι, θα λαμβάνουν μηνιαίως   οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που βρίσκουν δουλειά, εφόσον αποκαθίστανται εργασιακά ενώ θα χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα οι άνεργοι που αρνούνται θέσεις εργασίας.

Οι σχετικές διατάξεις τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 6867).

«Για πρώτη φορά δίνεται επίδομα εργασίας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης και εξήγησε: «Εάν είσαι επιδοτούμενος άνεργος που παίρνει επίδομα ανεργίας και πιάσεις δουλειά, θα συνεχίσεις να παίρνεις το 50% του επιδόματος ανεργίας για όλο το διάστημα που υπολείπεται».

Όπως σημείωσε «ξεκινήσαμε από την 1η Ιανουαρίου του 2023, την υλοποίηση του νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά», το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του πρώην ΟΑΕΔ και νυν Δ.ΥΠ.Α,»

Παράδειγμα

Μιλώντας με παραδείγματα για το «επίδομα εργασίας» ανέφερε:

«Εάν έχω 12 μήνες επιδοτούμενης ανεργίας και τον τρίτο μήνα πιάνω δουλειά, θα συνεχίσω να παίρνω για άλλους εννιά μήνες το 50% του επιδόματος ανεργίας»

Όπως εκτίμησε «είναι επιβράβευση και κίνητρο για την ταχύτερη δυνατή επανένταξη στην αγορά εργασίας».

Επιπλέον ενημέρωσε πως δίνονται «300 ευρώ μπόνους σε μακροχρόνια ανέργους – πάνω από πέντε χρόνια- οι οποίοι θα ρθουν στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα κάνουν ένα ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης για να δούμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να βρουν δουλειά ή να κάνουν κατάρτιση ή να κάνουν κάτι που θα μπορέσει να τους επαναενεργοποιήσει»

Εκτός μητρώων όσοι αρνηθούν εργασία

Από την άλλη πλευρά θα επιβάλλεται ποινή σε όποιον αρνείται να εργαστεί. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ένα σύστημα με βάση το οποίο διαγράφεται ένας άνεργος από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) έως και δύο χρόνια, όταν του προσφερθούν τρεις κατάλληλες δουλειές, που θα τις έχουν επιλέξει οι σύμβουλοι και τις απορρίψει και τις τρεις.

Ή δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης ή αρνηθεί τη σύνταξη «Ατομικού Σχεδίου Δράσης», κατά τη διάρκεια της επιδότησής του.

«Την τρίτη φορά που θα αρνηθεί ένας άνεργος κατάλληλη θέση εργασίας, δηλαδή θέση που είναι ειδικότητας που ο άνεργος έχει δηλώσει ότι ψάχνει και είναι κοντά στον τόπο διαμονής του, διαγράφεται από το μητρώο ανέργων» σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Στο gov.gr η ΝΕΑ ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, διαθέσιμη μέσω του . Τόνισε σε ανάρτησή του πως «Από σήμερα, οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παροχές που δικαιούνται γρήγορα και απλά, χρησιμοποιώντας το #Govgr_Wallet».

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, με τον τρόπο αυτό οι πολίτες που αναζητούν εργασία και είναι εγγεγραμμένοι στο έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν σε κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλες κινητές συσκευές την νέα ψηφιακή κάρτα και να τη χρησιμοποιούν για εύκολη και άμεση πρόσβαση στις παροχές που δικαιούνται.

Η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ σηματοδοτεί την κατάργηση της έντυπης μορφής της κάρτας ανεργίας. Η κάρτα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και ενημερώνεται καθημερινά από αυτό. Εξασφαλίζεται, έτσι, σαφήνεια για το ποιος δικαιούται ποιες παροχές, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4921/2022 «Δουλειές Ξανά».

Ειδικότερα, σκανάροντας την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ από το Gov.gr Wallet, θα είναι εύκολα επαληθεύσιμο το είδος των παροχών, επιδομάτων, βοηθημάτων ή διευκολύνσεων που θα δικαιούται ο εκάστοτε κάτοχός της.

Το τέταρτο έγγραφο που εντάσσεται στο Gov.gr Wallet η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ αποτελεί το τέταρτο έγγραφο που εντάσσεται στο Gov.gr Wallet. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο 2021 είναι διαθέσιμα το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και το Δίπλωμα Οδήγησης, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο προστέθηκε η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας. Η προσθήκη της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η υλοποίηση έγινε από Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι πολίτες μπορούν να εγκαθιστούν την εφαρμογή Gov.gr Wallet μέσω του wallet.gov.gr. Μέχρι στιγμής στην εφαρμογή έχουν αποθηκευτεί περισσότερα από 930.000 δελτία αστυνομικής ταυτότητας, 760.000 διπλώματα οδήγησης και 5.900 κάρτες αναπηρίας.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ