Τέλος στη – Τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η εν λόγω εισφορά, παρότι θεσπίστηκε (από το 2011) για να δημιουργηθεί ένα «ταμείο ανεργίας» με επίδομα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εντούτοις απέδωσε ελάχιστα, διότι για να κριθεί ένας επαγγελματίας άνεργος και να πάρει επίδομα αντίστοιχο του επιδόματος των ανέργων μισθωτών (438 ευρώ) θα πρέπει να κλείσει τα βιβλία του στην εφορία. Η προϋπόθεση αυτή απέτρεψε τους περισσότερους από το να καταφύγουν στη λήψη του επιδόματος, καθώς ήταν ασύμφορο να κλείνουν και να ανοίγουν εκ νέου βιβλία στην εφορία κάθε φορά που θα έπρεπε να ασκήσουν δραστηριότητα μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας.

Ετσι, εν όψει και της έκδοσης της υπουργικής απόφασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών για το 2023, το υπουργείο Εργασίας, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος στον «Ε.Τ.», σχεδιάζει να καταργήσει ταυτόχρονα και τη μηνιαία εισφορά ανεργίας των 10 ευρώ.

Επιλογή κατηγορίας

Μέχρι να βγει η απόφαση για τις εισφορές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες θα πρέπει να επιλέξουν έως τις 31 Ιανουαρίου την ασφαλιστική κατηγορία που θα πληρώνουν για το 2023 τόσο για την κύρια ασφάλιση όσο και για την επικουρική και τον κλάδο εφάπαξ. Πρακτικά, η αύξηση των εισφορών «θα τους βρει» αφού διαλέξουν κατηγορία. Εκτιμάται, πάντως, ότι το 80% θα παραμείνει στην πρώτη και χαμηλότερη κατηγορία (όπως συμβαίνει από το 2020 που ξεκίνησαν οι νέες εισφορές) με το ποσό της εισφοράς να είναι στα 220 ευρώ σήμερα μαζί με τα 10 ευρώ της ανεργίας και να διαμορφώνεται στα 231 ευρώ με την αύξηση και χωρίς τα 10 ευρώ της ανεργίας.