Ο πρωθυπουργός , στο σημερινό του διάγγελμα θα αναφερθεί στην ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών, ενώ θα επαναλάβει πως δεν συζητά ένα ανεμβολίαστων.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, μεγάλο μέρος του σημερινού μηνύματος του πρωθυπουργού θα αφορά στην ανάγκη και θα είναι επικεντρωμένο σε δύο ομάδες πολιτών: σε όσους δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού για το εμβόλιο και στους άνω των 65 που καλούνται να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα προς την  «επιχείρηση Ελευθερία», επισημαίνοντας πως υπάρχει «όπλο» για την πανδημία και αυτό είναι το . Μάλιστα αναμένεται να αναφερθεί και  στα στοιχεία από την ιατρική κοινότητα, από τα οποία προκύπτει πως  σχεδόν εννέα στους δέκα  πολίτες που νοσούν βαριά είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα εστιάσει και στην ανάγκη να γίνει αναμνηστική δόση από τους πολίτες που είναι άνω των 65 ετών. Να σημειωθεί πως υποχρεωτικότητα δεν πρόκειται να μπει, ωστόσο η τρίτη δόση εμβολίου αναμένεται να συνδεθεί με συγκεκριμένα  προνόμια (για παράδειγμα  στη Γαλλία είναι αναγκαία η αναμνηστική δόση  για τη διατήρηση του πιστοποιητικού σε όσους είναι άνω των 65).

Παράλληλα ο  πρωθυπουργός  θα αναφερθεί και στα θετικά μηνύματα, που έρχονται από το  εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς καταγράφεται σημαντικά αυξημένη συμμετοχή. Μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν κλειστεί 192.000 ραντεβού για την πρώτη δόση, ενώ συνολικά την αναμνηστική δόση  έχουν ήδη κάνει πάνω από 756.000 άτομα.

Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός θα επισημάνει πως δεν γίνεται καμία συζήτηση για περιορισμό των ελευθεριών στους εμβολιασμένους πολίτες. Σημειακές βελτιώσεις, ενδεχομένως, να υπάρξουν, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνουν από την ουσία της ακολουθούμενης στρατηγικής. Θα τονίσει ακόμα πως τα  υγειονομικά μέτρα προστασίας και ανάσχεσης του ιού αφορούν πρωτίστως τους και περιλαμβάνουν εκτεταμένη χρήση τεστ.

Σημαντικό κομμάτι του μηνύματος του πρωθυπουργού θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες-  εστιασμένο στις κινήσεις που   γίνονται στην  ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται αυξημένη πίεση. Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία ασθενών, ενώ σε περιοχές που είναι στο κόκκινο -όπως για παράδειγμα στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία- θα υπάρξει επίταξη γιατρών αν δεν αυξηθεί η συμμετοχή ιδιωτών.