Τι αναφέρει ο – Είναι προγραμματισμένη αυτοψία του διευθύνοντος συμβούλου του διαχειριστή κ. Αναστάσιου Μάνου παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, στην οποία έχει προσκληθεί και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας.

Η αυτοψία θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές που η φωτιά κατέστρεψε δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους σε Μαλακάσα, Αφίδνες, Ιπποκράτειος Πολιτεία και Ωρωπό.

Αμέσως μετά η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ θα παρουσιάσει στην πολιτική ηγεσία το πλάνο αποκατάστασης των καμένων περιοχών στις οποίες το δίκτυο εμφανίζει μεγάλες καταστροφές που τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να επαναφέρουν σε λειτουργία.

Οι εργασίες έχουν εντατικοποιηθεί τα τελευταία 24ωρα καθώς στην μάχη έχουν πέσει τεχνικοί και συνεργεία εργολάβων του ΔΕΔΔΗΕ από όλη την χώρα και τα νησιά με 690 άτομα.

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα είχαν ηλεκτροδοτηθεί αρκετοί καταναλωτές στις περιοχές Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Αφίδνες, Ροδόπολη, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Σταμάτα, Δροσοπηγή και Μαλακάσα. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα. Τεχνικοί εκτιμούν ότι η αποκατάσταση των προβλημάτων στην Μέση Τάση θα πάρει από 8 έως 10 μέρες, διάστημα που προβλέπεται να είναι μεγαλύτερο για την χαμηλή τάση, στην οποία ανήκουν τα νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο βράδυ, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Για την Εύβοια που βιώνει ένα πραγματικό εφιάλτη, με τις φλόγες να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, τα συνεργεία θα ξεκινήσουν να αποκαθιστούν τις ζημιές όταν σβήσουν οι φωτιές. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις τεχνικών το δίκτυο στις καμένες περιοχές θα επανέλθει συνολικά περί τα τέλη του μήνα.

Τα στοιχεία του διαχειριστή στην περιοχή δείχνουν ότι στην Εύβοια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 7 γραμμές Μέσης Τάσης, οι οποίες επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση περίπου 13.000 πολιτών και για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, απαιτείται αντικατάσταση 900 στύλων, 100 υποσταθμών και 40 χιλιομέτρων Δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές.

Επί τόπου βρίσκονται 110 άτομα τεχνικό προσωπικό, συνεργείων εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και εργολάβων.

Στην περιοχή της Πελοποννήσου χωρίς ρεύμα παραμένουν οι οικισμοί Σιδηρόκαστρο, Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας στον οικισμό Καλλιθέας.

Στην Ηλεία στους οικισμούς Κρυονέρι, Νεράιδα, Νεμούτα, Πεύκι, Βίλια, Ξηρόκαμπος και στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας στους οικισμούς Σιδηρόκαστρο, Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος. Αντίστοιχα στην Μεσσηνία στους οικισμούς Δασοχώρι, Βράχος, Άνω Μέλπεια, Άγιος Αθανάσιος, Μοναστηράκι, Φίλια.

Τα προβλήματα ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούν δυσλειτουργίες και στο δίκτυο ύδρευσης. Η ΕΥΔΑΠ έχει ανακοινώσει από χθες ότι έχει επανέλθει το ρεύμα στα αντλιοστάσια της εταιρείας αλλά και στους δήμους Διονύσου και Ωρωπού, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επανηλεκτροδοτηθούν στο σύνολό τους, ακόμη και με τη σύνδεσή τους με γεννήτριες.