Τι αναφέρει το ΝΕΟ δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «Η κλιματική κόλαση απειλεί να μετατρέψει την Αθήνα σε Σαχάρα» – Προειδοποιεί για τις συνέπειες που έχουν τόσες πολλές πυρκαγιές στην Αττική, που δεν δίνουν χρόνο στο οικοσύστημα να αναζωογονηθεί, οδηγώντας έτσι σε κινδύνους ερημοποίησης για την ευρύτερη περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας.

Με αφορμή τις νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική και τον ακραίο καύσωνα που «χτύπησε» την Αθήνα, το Bloomberg τονίζει ότι «οι πυρόπληκτοι Αθηναίοι προετοιμάζονται για θερμοκρασίες – ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Αλλά μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού: η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο».

Σημειώνει δε πως «καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η ακραία ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας από την ελληνική πρωτεύουσα ελαιώνες και πευκοδάση που χρειάζονται χρόνο για να αναγεννηθούν».

Την πρόβλεψη αυτή ωστόσο είχε κάνει προ ολίγων ημερών και ο Έλληνας καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, τον οποίο επικαλείται το Bloomberg. Ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το δημοσίευμα:

«Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση».

«Πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Γεωργίας στη χώρα μας. Ενώ η εντατική γεωργία είναι από τους βασικούς συντελεστές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους», σχολιάζει το Bloomberg.