Τι αναφέρει ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης – Ποιά τα δεδομένα για τον μετά την ήπια αύξηση στον αριθμό των που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα

Πιο αναλυτικά, το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέλυσε με ανάρτησή του στο Facebook τα νέα δεδομένα που φέρνει η «ήπια αύξηση» που καταγράφεται μετά την επιβράδυνση της συρρίκνωσης στην επιδημία της μετάλλαξης Όμικρον.

Αρχικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης αποδίδει την εξέλιξη αυτή σε δύο αιτίες:

Στη λογική χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (την οποία και θεωρώ πρέπει να επιδιώκουμε ώστε να υπάρχει μία επάνοδος στην κανονικότητα) και
Στη σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2 (η οποία φαίνεται να έχει μικρό πλεονέκτημα έναντι τις Όμικρον 1).

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών συνεχίζεται με 30 από τις 37 χώρες να δείχνουν μείωση των καταγεγραμμένων θανάτων» προσθέτει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος κάνει λόγο στην ανάρτησή του για μια «πολύ σημαντική περίοδο καθότι φαίνεται ότι περνάμε στην πρώτη περίοδο αύξησης διασποράς μετά την αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον».

«Το βασικό σενάριο προβλέπει μία ταλάντωση (αυξομείωση) των διαγνώσεων γύρω από μία μέση τιμή, η οποία σε βάθος χρόνου θα βαίνει μειούμενη. Αν όντως επιβεβαιωθεί, τότε το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο αυτή η ταλάντωση θα επηρεάζει τα συστήματα υγείας» προσθέτει ο Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζοντας ότι «σίγουρα το ποσοστό των εμβολιασμένων στους άνω των 60 θα είναι ο βασικό παράγοντας αυτής της πίεσης, ο οποίος και προβλέπει ότι σε χώρες που πέτυχαν σχεδόν καθολικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες, τα συστήματα υγείας θα έχουν πολύ μικρότερη πίεση».