– Στόχος να ξεκολλήσει από τη γραφειοκρατία και να του επιτρέψει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής. Οι αλλαγές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», θα είναι σε τρία επίπεδα.

Συγκεκριμένα, το πρώτο με προτεραιότητα όχι μόνο τους χαμηλόμισθους, αλλά και τους έχοντες θέση ευθύνης. Αυξάνεται κατά 30% το επίδομα θέσης που λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

για την επιτάχυνση των προσλήψεων και το τρίτο αφορά το σύνολο των σχέσεων πολίτη-δημόσιας διοίκησης μέσα από την επέκταση του επιτελικού κράτους. Ειδικότερα, προβλέπεται ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής και για την ταχύτερη απορρόφηση των 14.875 επιτυχόντων του πανελλαδικού διαγωνισμού

Οι διατάξεις του «επιτελικού κράτους ΙΙ» μοιράζονται σε δύο κεντρικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, κοινώς ο τρόπος συνδιαλλαγής του πολίτη με το Δημόσιο. Ο δεύτερος άξονας αφορά σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων με νέα κριτήρια διαρκούς αξιολόγησης. Σχεδιάζοντα «one step υπηρεσίες» στη δημόσια διοίκηση.