Έγιναν γνωστές που ενδεχομένως να είναι και πάνω από 4% -Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα ποσά.

Σύμφωνα με το capital, αυτό θα γίνει εφόσον η ανάπτυξη φέτος είναι μεγαλύτερη από 5%. Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό της αύξησης των κύριων συντάξεων το 2024 θα εξαρτηθεί κατά 50% από το ποσοστό ανάπτυξης και κατά 50% από το ποσοστό του πληθωρισμού φέτος.

Με βάση τις υφιστάμενες προβλέψεις που είναι αποτυπωμένες στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2023, εκτιμάται από το ΥΠΟΙΚ, ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμός 5% φέτος. Έτσι θα προκύψει μία αύξηση σε .

Ωστόσο, με βάση τις τελικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη – πληθωρισμό το 2022, πρέπει να δοθεί και μία επιπλέον αύξηση 0,5% στις κύριες συντάξεις για το 2023, πέραν εκείνης του 7,75% που καταβλήθηκε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023. Συνεπώς εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού, θα προκύψει αθροιστικά μία αύξηση 3,9%.

Μάλιστα χθες ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης, κος Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε πως “τα πρώτα σημάδια που έχουμε από το πρώτο τρίμηνο του 2023 δείχνουν ότι τελικά το ποσοστό της οικονομικής μεγέθυνσης που θα έχουμε θα είναι υψηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί στον προϋπολογισμό, το οποίο σημαίνει ότι πράγματι θα έχουμε μία πραγματικά καλή αύξηση στις συντάξεις στο τέλος της χρονιάς“, συμπλήρωσε.

Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν στο Capital αναλυτές, πως είναι πιθανόν, εφόσον πράγματι η ανάπτυξη το 2023 είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη -αλλά και δεν υπάρξει αναθεώρηση προς τα κάτω για τον πληθωρισμό (αν και αυτή θα ήταν θετική εξέλιξη συνολικά για την κοινωνία)- να προκύψει αύξηση πάνω από 4%.

Σε κάθε περίπτωση, την αύξηση του 2024 θα τη λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα, θα τη λάβουν εκείνοι που έλαβαν αύξηση 7,75% φέτος στις κύριες συντάξεις, δηλαδή όλοι οι ‘’νέοι” συνταξιούχοι (σ.σ. εκείνοι που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 13η Μαΐου 2016) αλλά και οι “παλιοί” συνταξιούχοι (σ.σ. εκείνοι που βγήκαν στη σύνταξη προ της 13ης Μαΐου 2016) αλλά είχαν αρνητική προσωπική διαφορά μικρότερη του 7,75%.

Η αύξηση (τουλάχιστον) 4% που προδιαγράφεται από την 1η Ιανουαρίου 2024, θα οδηγήσει στο μηδενισμό της αρνητικής προσωπικής διαφοράς εφόσον αυτή είναι έως 4% ενώ το υπόλοιπο της θα δοθεί ως καθαρή αύξηση. Έστω πχ συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 3% το 2023.

Με αύξηση 4% στις κύριες συντάξεις, θα μηδενιστεί η προσωπική διαφορά και θα λάβει αύξηση ύψους 1%.

Όσον αφορά τους “παλιούς” με αρνητική προσωπική διαφορά πάνω από 4%, θα συμψηφισθεί αυτή με την αύξηση που προδιαγράφεται το 2024 (4%) και θα τους μείνει μία προσωπική διαφορά αφού αφαιρεθεί το ποσοστό της αύξησης.

Έστω πχ συνταξιούχος με αρνητική προσωπική διαφορά της τάξεως του 6% το 2023. Με αύξηση 4%, θα συμψηφιστούν οι 4 μονάδες (επί συνόλου 6) της προσωπικής διαφοράς του και θα του μείνει από την 1η Ιανουαρίου 2024 αρνητική προσωπική διαφορά ύψους 2%.

Σημειώνεται πως το επίδομα προσωπικής διαφοράς το οποίο θα λάβουν εντός του τρέχοντος μηνός οι συνταξιούχοι οι οποίοι έλαβαν μηδενική αύξηση ή αύξηση κάτω από 7% χωρίς να λάβουν άλλες ενισχύσεις, δικαιούνται την προδιαγραφόμενη αύξηση 4% το 2024.

Μ΄άλλα λόγια, το επίδομα προσωπικής διαφοράς (σ.σ. το οποίο θα καταβληθεί στις 31 Μαρτίου 2023) δεν συμψηφίζεται ούτε με την εναπομείνασα (μετά τη λογιστική αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις τους) αρνητική προσωπική διαφορά, ούτε φυσικά με την προδιαγραφόμενη αύξηση του 4% σε ετήσια βάση.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ