–  Στόχος η ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σύμφωνα με την Κυβέρνηση.

Το τελικό ποσό μπορεί να αγγίξει φέτος και τα 750 ευρώ, προϋπόθεση που εξαρτάται πλήρως και από την τιμή του πετρελαίου, η οποία δείχνει σταθερή άνοδο και αγγίζει αυτή τη στιγμή τα 90 δολάρια ανά βαρέλι.

: Έρχονται αυξήσεις στον αριθμό των δικαιούχων και στα ποσά – Στην ΔΕΘ οι επίσημες ανακοινώσεις

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν φέτος στο επίδομα θέρμανσης, όπως αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων αλλά και αύξηση στα ποσά. Ωστόσο τις εξαγγελίες για τις τροποποιήσεις του επιδόματος προβλέπεται να κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, κοστολογούνται και εξετάζονται τα εξής: Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.

: Πότε δίνεται – Δείτε τις αλλαγές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Με τα σημερινά δεδομένα στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, δεν αποκλείεται να δούμε τιμές γύρω στο 1,5 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Πρώτον, δεν θα υπάρχει κίνητρο μετατροπής του καυστήρα ώστε να λειτουργεί με πετρέλαιο και όχι με φυσικό αέριο. Κάτι τέτοιο δεν θα υπάκουε στην λογική καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει κάθετα σε σχέση με πέρυσι (σ.σ παρά τα σκαμπανεβάσματα η χρηματιστηριακή τιμή είναι στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα) οπότε και η τιμή λιανικής θα είναι πολύ χαμηλότερη (σ.σ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 0,07-0,08 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,12-0,13 ευρώ του πετρελαίου θέρμανσης αν γίνει η αναγωγή του λίτρου σε κιλοβατώρα.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην οριζόντια κρατική επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για την επιδότηση με 35-40 λεπτά ανά λίτρο που δόθηκαν πέρυσι, φέτος δεν υπάρχουν τουλάχιστον προς το παρόν. Πέρυσι, δόθηκαν επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για την οριζόντια επιδότηση, πέραν των χρημάτων που κατέβαλαν τα διυλιστήρια. Αυτή η οριζόντια επιδότηση ήταν που κράτησε πέρυσι χαμηλά την τιμή στο πρατήριο. Χωρίς αυτή, θα έχουμε πολύ υψηλότερες τιμές φέτος. Οριζόντια επιδότηση δεν μπορεί να υπάρξει και εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup καθώς έχει συμφωνηθεί η επιστροφή στην δημοσιονομική σταθερότητα και η αποφυγή μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα.

Επίδομα θέρμανσης: Από 100 έως 750 ευρώ η ενίσχυση στους δικαιούχους

Όλο το βάρος θα δοθεί φέτος στα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης. Πέρυσι, διατέθηκαν 300 εκατ. ευρώ για να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και για να ανέβει το “ποσό βάσης” (επί του οποίου υπολογίζεται το τελικό επίδομα) στα 350 ευρώ. Εντάχθηκαν όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι παντρεμένοι με οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ (με προσαύξηση 3000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο). Το ερώτημα είναι αν τα ίδια χαρακτηριστικά θα ισχύσουν και φέτος.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει και πάλι να βρεθούν τα 300 εκατ. ευρώ. Αν βρεθούν τότε τα νοικοκυριά θα εισπράξουν από 100 έως 750 ευρώ ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού, αλλά και την περιοχή στην οποία βρίσκεται η πρώτη κατοικία. Ανοικτό είναι επίσης το ενδεχόμενο, το επίδομα θέρμανσης να ενταχθεί στον κατάλογο των επιδομάτων για τα οποία θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής.

Δηλαδή, το ποσό να πιστώνεται σε μια κάρτα η οποία θα εξαργυρώνεται μόνο στα πρατήρια καυσίμων και όχι να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό.

Πηγη workenter