: Υπενθυμίζουμε ότι οι τιμές του υποχώρησαν χθες το μεσημέρι ξανά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω νεότερων ενδείξεων για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Πιο αναλυτικά, η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν κοντά στα 99 δολάρια το βαρέλι στις 13.45 (ώρα Ελλάδας), σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Πτωτικά κινείται και η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF), με τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Απριλίου να υποχωρούν στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 4% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι πλησιάζουν κάποιες συμφωνίες με την Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής εταιρείας PVM δήλωσε ότι οι φόβοι για τη διαταραχή της προσφοράς μειώθηκαν από τις πρώτες ενδείξεις προόδου στις συζητήσεις Ρωσίας – Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας: «Ωστόσο, το τέλος του πολέμου φαίνεται να είναι ακόμη μακριά».

Σοκ στην προσφορά πετρελαίου και μείωση της ζήτησης

Στη μηνιαία έκθεσή του, την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ΙΕΑ αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2022.

Όπως ανέφερε, η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και οι κυρώσεις στη Ρωσία «αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» και τον πληθωρισμό.

Αναμένει ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού θα είναι φέτος χαμηλότερη κατά 950.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με ό,τι προέβλεπε προηγουμένως και θα ανέλθει στα 2,1 εκατ. βαρέλια. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση θα είναι για τρίτο συνεχόμενο έτος χαμηλότερη σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ο ΙΕΑ προειδοποίησε ότι λόγω του πολέμου και των κυρώσεων στη Μόσχα πιθανόν θα λείψουν από την αγορά περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ρωσικού πετρελαίου από τον Απρίλιο, από ένα σύνολο 7-8 εκατ. βαρελιών που είναι οι ρωσικές εξαγωγές αργού και προϊόντων πετρελαίου.

«Βλέπουμε μία μείωση στις συνολικές (ρωσικές) εξαγωγές κατά 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα οποία τα 1,5 εκατ. βαρέλια αργού και 1 εκατ. βαρέλια προϊόντων πετρελαίου», σύμφωνα με την έκθεση. «Η μείωση αυτή μπορεί να ενισχυθεί, αν ενταθούν οι απαγορεύσεις», πρόσθεσε.

Ο ΙΕΑ προειδοποίησε για σοκ στην προσφορά πετρελαίου που θα συντηρήσει την ανισορροπία προσφοράς – ζήτησης στην αγορά και συνεπώς θα καθυστερήσει τη μείωση των διεθνών τιμών.

«Η προοπτική μεγάλης κλίμακας διαταραχών στη ρωσική παραγωγή λόγω των μεγάλου βεληνεκούς κυρώσεων καθώς και των αποφάσεων εταιρειών να σταματήσουν τις εξαγωγές μετά τη ρωσική εισβολή απειλεί να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σοκ προσφοράς πετρελαίου», τόνισε ο διεθνής οργανισμός.

Η Κίνα και η Fed

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν χθες κάτω από τα 100 δολάρια, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου, λόγω της προόδου στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας και τις προσδοκίες για επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και της αυστηρής πολιτικής που εφαρμόζει το Πεκίνο για την αντιμετώπισή τους, κυρίως με αυστηρά lockdown. Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές φαίνεται να υποχώρησαν σήμερα, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι μειώθηκαν τα κρούσματα.

Οι παράγοντες της αγοράς πετρελαίου θα παρακολουθήσουν και τις ανακοινώσεις της Fed σήμερα, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας και να αναφερθεί στην πορεία που θα ακολουθήσει στη συνέχεια.