: Μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια για εσάς έφτασε στο τέλος της. Με την ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων, στα ΑΕΙ και τα ΔΙΕΚ της χώρας, έπεσε και τυπικά η αυλαία της φετινής σχολικής χρονιάς, 2021-2022.

Πέτρος Πιτσιάκκας, Φιλόλογος – M.Ed. Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου

Ο αγώνας και οι κόποι τόσων χρόνων επιβραβεύτηκαν, με τον καλύτερο τρόπο, για τους περισσότερους. Μια νέα περίοδος της ζωής σας ξεκινά και νέες προκλήσεις ανοίγονται μπροστά σας.

Για σένα που πέτυχες:

«Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει να’σαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.

Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι, τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.

Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο, πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει».

(Κ. Καβάφης: Το πρώτο σκαλί)

Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και σε σας που προσπαθήσατε, αλλά δεν τα καταφέρατε. Δεν πρέπει να απελπίζεστε και να φοβάστε γιατί αύριο πάλι θα ξημερώσει και θα περπατήσετε, κάτω από έναν καινούργιο ήλιο, σε νέους δρόμους.

Το σημαντικό όμως και για τους μεν και για τους δε, είναι να αφήσει ο καθένας το αποτύπωμα του στη ζωή, από όποιο μετερίζι κι αν βρεθεί. Γι’ αυτό προχωρήστε μπροστά, αντλώντας  παραδείγματα από ανθρώπους πρότυπα και δώστε τον καλύτερο σας εαυτό, με πίστη στην πατρίδα και στην αξία Άνθρωπος.

Σ’ αυτή τη νέα πορεία που ξεκινάτε, μετά το τέλος των μαθητικών σας χρόνων:

Φροντίστε να μη συμβιβαστείτε με το μέτριο και το συνηθισμένο, και να είστε «Προμηθείς», ώστε να προνοείτε και όχι να τρέχετε πίσω από τις εξελίξεις ως «Επιμηθείς».

Προσπαθήστε να ανεβείτε ψηλά, βγάζοντας από το λεξιλόγιο σας τη λέξη «αδύνατο», γιατί όλα τα πράγματα είναι ομορφότερα, όταν τα βλέπουμε από ψηλά. Όμως, όσο ψηλά κι αν ανεβείτε, όση αναγνώριση κι αν κερδίσετε, να μένετε πάντα προσηνείς, ταπεινοί και ανθρώπινοι, χωρίς έπαρση και αλαζονεία, χωρίς να  ξεχνάτε ποτέ την αφετηρία σας.

Μάθετε να αξιολογείτε τον καθένα με βάση «την πολιτεία» του, το «είναι» του και όχι με βάση το «φαίνεσθαι» και τις δηλώσεις του. Κλείστε τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού και των ψευδαισθήσεων, του  φανατισμού και των ιδεοληψιών, που τόσα δεινά επιφέρουν.

Πάντα να έχετε στο νου ότι μπροστά πάνε εκείνοι που αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν, κι όταν δεν τις βρίσκουν τις δημιουργούν. Να έχετε πάντα τα πόδια σας στη γη και το βλέμμα σας στραμμένο, ψηλά στον ουρανό. Πυξίδα σας ας είναι το πάντα ψηλά, πάντα μπροστά, με σύνεση, ταπεινότητα και ανθρωπιά.

Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και τιμή, πρωτίστως για σας, για μας τους καθηγητές σας και για τους γονείς σας. Καλή και δημιουργική συνέχεια στη ζωή σας!

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ