Σύμφωνα με για τις , και τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, αυξήθηκαν οι κάτω από τη βάση, ενώ οι επιδόσεις στις ξένες γλώσσες ήταν γενικώς χειρότερες από πέρυσι ενώ οι «δείχνουν» πτώση στις .

Οι αριστούχοι και οι μέτριοι μαθητές σχεδόν «εξαφανίστηκαν», ενώ οι εκτιμήσεις  για τις κάνουν λόγο για καθολική , οριακή σε κάποιες περιπτώσεις, κάθετη σε άλλες. Συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις Αρχιτεκτονικές Σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων (ΕΜΠ και ΑΠΘ) Η δημοσιοποίηση των των βαθμών επίδοσης στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο ήταν «απογοητευτική».

Πανελλήνιες 2020: Τα θέματα στα Ισπανικά

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές

Στο 50% μειώθηκαν οι αριστούχοι (18-20) στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή πτώση των υψηλόβαθμων σχολών της Αγγλικής Φιλολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πέρυσι η Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ έφτασε τα 19.312 μόρια και η αντίστοιχη της Αθήνας τα 18.633 μόρια.

Στις Νομικές αναμένεται οριακή πτώση, όπως και στις Ψυχολογίες, με συγκρατημένες απώλειες σε σχέση με πέρσι. Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων συνηγορούν στην παραπάνω εκτίμηση, δεδομένου ότι μόλις 849 έγραψαν από 18.000 μόρια και πάνω.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές

Για τις υψηλόβαθμες αρχιτεκτονικές οι εκτιμήσεις δεν είναι ξεκάθαρες ακόμα, καθώς ενώ στο Ελεύθερο Σχέδιο οι αριστούχοι μειώθηκαν (62 έναντι 105 πέρσι), στο Γραμμικό οι επιδόσεις ήταν πολύ καλύτερες με 222 να γράφουν από 18 έως 20 έναντι 129 πέρσι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχιτεκτόνων στο ΕΜΠ πέρσι έφτασε τα 19.050 μόρια ενώ η αντίστοιχη στη Θεσσαλονίκη τα 16.952 μόρια.

Στις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων αναμένεται να σημειωθεί πτώση σε σχέση με πέρσι, όμως τα ποσοστά των απωλειών θα διογκώνονται στα περιφερειακά Ιδρύματα. Οι κεντρικές σχολές θα «κρατήσουν», όμως στις περιφέρειες αναμένεται να καταγραφεί γεωμετρική πτώση. Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω πεδίο δεκάδες σχολές πέρσι είχαν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Καθίζηση των βάσεων στο επιστημονικό πεδίο που διαχρονικά καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις αναμένεται φέτος. Κάτω από το κατώφλι των 18.000 μορίων αναφέρουν οι εκτιμήσεις ότι θα «πέσει» η τελευταία Ιατρική. Η πτώση στο εν λόγω πεδίο, όπως όλα δείχνουν, θα επηρεάσει κυρίως τις περιζήτητες σχολές που κινήθηκαν πέρσι από 16.000 μόρια και πάνω.

Ιατρικές και Βιολογίες αναμένεται να καταγράψουν αισθητή πτώση, ενώ μικρότερης κλίμακας θα είναι η πτώση που θα καταγραφεί στις σχολές κάτω από 16.000 μόρια. Ενδεικτικά φέτος μόλις 457 υποψήφιοι έγραψαν πάνω από 18.000 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής

Πτώση των υψηλόβαθμων σχολών και αυξομειώσεις στις υπόλοιπες αναμένονται στο εν λόγω πεδίο. Τα Μαθηματικά αποδείχθηκαν «βατερλώ» για τους υποψηφίους του εν λόγω επιστημονικού πεδίου, καθώς μόλις το 24,41% έγραψε πάνω από τη βάση, ενώ το 75,59% κάτω από 10. Μόλις το 1,73% έγραψε από 18 και πάνω, δηλαδή 404 υποψήφιοι, όταν 11.485 από τους συνολικά 23.269 έγραψαν από 0 έως 5. Αντίθετα, το μάθημα της Οικονομίας σχεδόν τριπλασίασε τους αριστούχους της. Στους 6.345 έφτασαν οι υποψήφιοι που έγραψαν από 18 έως 20, όταν πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.906.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ