Τζούφη: «Πλατύ μέτωπο υπεράσπισης του δημοκρατικού, δημόσιου και ανοιχτού χαρακτήρα των ΑΕΙ»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔14/01/2021 - 21:05 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 14/01/2021 - 21:09

Πανελλήνιες 2021: Αστυνομοκρατία, επιτήρηση, διαγραφές φοιτητών και περικοπή του αριθμού των εισακτέων. Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια, με τη ΝΔ να ξεδιπλώνει το νέο-συντηρητικό, νέο-θατσερικό της όραμα για την εκπαίδευση, τη δημοκρατία και την κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, η «διαβούλευση» ξεκίνησε με χημικά, αύρες και βία απέναντι στους φοιτητές που διαδηλώνουν - «πρόβα-τζενεράλε» για τις προσεχείς εντάσεις εντός των ιδρυμάτων. Προηγήθηκε η κατάργηση του Ασύλου, «δήθεν» η κορωνίδα των προβλημάτων για τα ΑΕΙ. Ακολούθησε η κατάργηση των νέων τμημάτων και των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες και θεσπίστηκαν ασφυκτικά και αγοραία κριτήρια χρηματοδότησης.

Παράλληλα, τα πανεπιστήμια υποφέρουν από τις ελλείψεις σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, με τα περιφερειακά ιδρύματα να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταπεξέλθουν υπό συνθήκες τηλεκπαίδευσης και πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε να αναβαθμίσει τα ιδιωτικά κολέγια και να επιβάλλει με «νυχτερινή τροπολογία» την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, παραμερίζοντας την πολυδιαφημισμένη «αριστεία». Σήμερα, καταθέτει ένα νέο νομοσχέδιο προς «διαβούλευση», παρά τη σαφή διαφωνία πρυτάνεων, συγκλήτων, τμημάτων, συλλόγων μελών ΔΕΠ, φοιτητών αλλά και χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών.

Είναι σαφές πως η ΝΔ αποστρέφεται το δημοκρατικό, δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου. Εχθρεύεται τη νέα γενιά και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Να μην τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν το Πανεπιστήμιο σε χώρο αποστειρωμένο, δέσμιο και ανελεύθερο.

Με ένα πλατύ εκπαιδευτικό-κοινωνικό μέτωπο να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα και τις δημοκρατικές παραδόσεις του, να παλέψουμε για την ουσιαστική αναβάθμισή του, καθώς και για την ανατροπή της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Πανελλήνιες 2021 - ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδημοκρατικό το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Πανελλήνιες 2021: Αυτή είναι η ύλη για τα ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2021: Τέλος στους «αιώνιους φοιτητές» - Τι αλλάζει σε βάσεις εισαγωγής και μηχανογραφικό • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • ideascentral

   europalso

  Enter your email address: