«Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία – Από την προεπαναστατική Ελλάδα στο σήμερα»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/03/2016 - 12:48 | Author: Newsroom Ipaidia

Συμμετέχοντας στο φετινό πανελλήνιο εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι χορωδίες της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και της…Δημοτικής Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης θα παρουσιάσουν το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016 στις 7:00 μ.μ.

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, το μουσικό, λογοτεχνικό και ιστορικό αφιέρωμα «θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία – από την προεπαναστατική Ελλάδα στο σήμερα».

Το αφιέρωμα με την ιδιαίτερη ιστορική αξία, έτυχε της αποδοχής, αναγνώρισης και επικρότησης όπου παρουσιάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν, αποσπώντας τα ευμενέστερα και όχι μόνο σχόλια.

Το μουσικό αφιέρωμα πορεύεται ιστορικά από την εποχή του Ρήγα μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα που καθόρισαν και σημάδεψαν την πολυκύμαντη διαδρομή του Ελληνισμού, μέσα από μουσική έκφραση και δημιουργικές παραστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για όλους τους σταθμούς υπάρχουν τα αντίστοιχα τραγούδια, λογοτεχνικά κείμενα και στιγμιότυπα εποχής, όπως (πίνακες/φωτογραφίες/κινηματογραφικά στιγμιότυπα) που αναφέρονται στην παράδοση, σε ιστορικά- πολιτικά γεγονότα της κάθε περιόδου, σε κοινωνικές- καθημερινές ασχολίες, ανησυχίες και ανάγκες των απλών ανθρώπων.

Την επιμέλεια και καλλιτεχνική διεύθυνση του αφιερώματος έχει ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης, ο οποίος επισημαίνει: «Το έργο που θα παρουσιάσουμε με αφορμή την Εθνική Εορτή των Ελλήνων, ξυπνά μνήμες από τις σημαντικότερες στιγμές του Ελληνισμού όπως αυτές διαδραματίστηκαν τις δύο και πλέον τελευταίες εκατονταετηρίδες, Επιπρόσθετα η εκδήλωση αυτή μας κατευθύνει στο να γίνουμε κοινωνοί και συμπορευτές παρέα με το χρόνο στα γεγονότα, αλλά και με τις παλιές εικόνες και μορφές όπως τις έχουν πλέξει οι ψηφίδες της ταυτότητας μας.

Ακόμα τα παραδοσιακά και νεότερα μουσικά ακούσματα του αφιερώματος «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» στοχάζονται τις αξίες του τόπου μας , τις αρετές των ανθρώπων, τις τραυματικές όψεις του λαού μας. Θεωρώ ότι διατηρώντας ζωντανή την ιστορικής μας μνήμη, πορευόμαστε με σιγουριά στο μέλλον.»

Τις δύο Πιερικές χορωδίες συνοδεύει πολυμελής ορχήστρα.

Τραγουδούν Ζωή Ανδρικοπούλου και Γεώργιος Ανδρικόπουλος.

Επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού, Δημήτριος Τσακνάκης.

Παρουσίαση-απαγγελίες, Περικλής Χατζηγιάννης.

Διεύθυνση, Ευθύμιος Μαυρίδης.

Η είσοδος για το κοινό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών που βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη, είναι ελεύθερη.

Loading...


  • europalso   ideascentral