Η υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητών στην Λαμία από σόκαρε την κοινή γνώμη.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος επικοινώνησε με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θέτοντας όλα τα παραπάνω ερωτήματα και έλαβε τις ακόλουθες απαντήσεις:

Επισημαίνεται καταρχάς ότι η παραγωγή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά και διακίνηση των γευμάτων πραγματοποιείται με υγιεινό τρόπο και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να εφαρμόζουν, διατηρούν και αναθεωρούν διαδικασίες HACCP, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, τίθενται από τον πολύ αυστηρά πρότυπα διασφάλισης ποιότητας (βλ. παράγραφο 2.2.7.), καθώς και αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές (βλ. Παράρτημα 1) – Συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (HACCP) και ιχνηλασιμότητας τροφίμων με συγκεκριμένα ISO και πρότυπα.

Ειδικότερα:

• Τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια ημέρα με την διανομή (cook&serve), αποκλειόμενης της μεθόδου ψύξης ή προκατάψυξης.

• Τα γεύματα παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.

• Το ψωμί και το φρούτο είναι συσκευασμένα σε κλειστά ατομικά σελοφάν.

• Η μεταφορά των γευμάτων, γίνεται σε ειδικά θερμικά κιβώτια (θερμομπόξ/ισοθερμικοί περιέκτες), ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία.

• Τα οχήματα μεταφοράς πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφαλούς διακίνησης προϊόντων και υπόκεινται σε ελέγχους από ειδικά κρατικά κλιμάκια.

• Η παραλαβή τους στις σχολικές μονάδες γίνεται από τριμελείς επιτροπές παραλαβής, οι οποίες ελέγχουν την θερμοκρασία των γευμάτων και μακροσκοπικά χαρακτηριστικά.
22 έλεγχοι από το 2022 έως σήμερα

Σύμφωνα με το υπουργείο, στο πρόγραμμα προβλέπονται πολύ αυστηροί έλεγχοι και από τον ΟΠΕΚΑ και από τις υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών και από τον ΕΦΕΤ. Συγκεκριμένα, από το 2022 έως σήμερα έχουν γίνει 22 έλεγχοι σε εταιρείες παραγωγής γευμάτων από την Επιθεώρηση του ΟΠΕΚΑ.
Σιτίζονται καθημερινά 217 χιλ. μαθητές

Ο διαγωνισμός του 2021 είχε προϋπολογισμό 253 εκατ. ευρώ και αφορούσε τρεις σχολικές χρονιές. Υλοποιείται σε 133 Δήμους όλης της χώρας και σιτίζονται καθημερινά 217 χιλιάδες μαθητές με ζεστό γεύμα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή 21 εταιρειών.
Εντατικοποίηση ελέγχων με μικτά κλιμάκια

Όσον αφορά στο ερώτημα για τις ενέργειες θα αναλάβει το υπουργείο μετά την υπόθεση μαζικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία, και πως θα διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον, το υπουργείο αναφέρει πως ήδη από τα προηγούμενα χρόνια σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες σημαντική δουλειά ως προς την καταγραφή των αναγκαίων τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων ασφαλείας που πρέπει να πληρούν οι οικονομικοί φορείς.

Επιπλέον, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΑ στα σχολεία και τις μονάδες παραγωγής τα τελευταία χρόνια ενώ το υπουργείο έχει ζητήσει από τον ΕΦΕΤ και τις υγειονομικές υπηρεσίες Περιφερειών να συσταθούν μικτά κλιμάκια ελέγχων για τις μονάδες παραγωγής.

Στη μάχη και ο ΕΟΔΥ

Για τη νέα σχολική χρονιά, το υπουργείο προετοιμάζει μια συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τακτικών συστηματικών ελέγχων των σχολικών γευμάτων από αρμόδια κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε επίσημα κρατικά εργαστήρια.

Το ιστορικό

Ο δημόσιος τομέας και ειδικά οι δημόσιοι οργανισμοί, όπως όλα δείχνουν, αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης για την «Γιαννίτσης Logistics».

Η επιχείρηση του Γιώργου Γιαννίτση έχει πλούσιο ιστορικό συνεργασίας με το Δημόσιο. Κάτι που «διαφημίζει» και μέσω της εταιρικής ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την «Διαύγεια», συμβάλλεται ήδη από το 2016 με υπηρεσίες και οργανισμούς του δημοσίου και συγκεκριμένα με το Δήμο Λαμιέων που εμπιστεύεται τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας στην Γιαννίτσης Logistics A.Ε.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι ετήσιες συμβάσεις για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των μαθητών διαμορφώνονται μεταξύ 120 έως και 150.000 ευρώ ετησίως και με την «παρένθεση» της πανδημίας, που επέβαλε το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, εκτελούνται χωρίς προβλήματα.

Μάλιστα οι συμβάσεις παρατάθηκαν όταν οι συνθήκες, όπως η διακοπή λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Λαμίας λόγω COVID19 και η χρονοβόρα διαδικασία νέου διαγωνισμού, το επέβαλαν.

Η σίτιση των φοιτητών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας είναι επίσης μια σημαντική δουλειά για τις επιχειρήσεις του Γ. Γιαννίτση και μάλιστα η σημαντικότερη.

Είναι αυτή που εξασφαλίζει τα περισσότερα έσοδα σε σύγκριση με άλλες του τομέα Εκπαίδευσης καθώς για τη σίτιση των φοιτητών σε Λαμία, Άμφισσα και Καρπενήσι το ετήσιο κόστος -κατά τη διάρκεια των συμβάσεων- πλησιάζει τις 600.000 ευρώ.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας συμβάλει εξίσου σημαντικά στον κύκλο εργασιών της εταιρείας Γιαννίτση με πρoυπολογιζόμενο ετήσιο ύψος άνω των 500.000 ευρώ, στη διάρκεια των συμβάσεων.

Η εταιρεία βέβαια έχει συμβάσεις και με άλλους δήμους της Στέρεας Ελλάδας , όπως ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας, για την τροφοδοσία εκπαιδευτικών δομών όπως οι παιδικοί σταθμοί αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας για την παροχή υπηρεσιών σίτισης σε κοινωνικές δομές όπως η «Δομή Υποστήριξης Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης – Γέφυρα», με μηνιαίο κόστος στα 14.238 ευρώ (για τη Γέφυρα»), ποσό που επαναλαμβάνεται σε Εντολές Πληρωμής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (28/4/2020, 25/5/2020) .

Οι καταγγελίες από γονείς

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από τη μαζική τροφική δηλητηρίαση τουλάχιστον 63 μαθητών από 7 διαφορετικά σχολεία, οι οποίοι κατανάλωσαν σχολικά γεύματα που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics», με τους γονείς να προχωρούν σε δεκάδες μηνύσεις για το περιστατικό.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου Λαμίας Μαρία Ζωγράφου, μιλώντας στον Lamia Polis 87.7, κάλεσε τους γονείς να καταθέσουν στο αστυνομικό τμήμα για το συμβάν.

Σύμφωνα με την εξέταση των δειγμάτων που έγινε από τον ΕΟΔΥ, στα σχολικά γεύματα εντοπίστηκε το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ