O Ματέο Ρέντσι κατά την παρουσίαση του σχεδίου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Εως και 150.000 εκπαιδευτικούς στα επόμενα τρία χρόνια σχεδιάζει να προσλάβει η κυβέρνηση του Ρέντσι στην Ιταλία, σύμφωνα με το σχέδιο για τις αλλαγές στην παιδεία, το οποίο αναρτήθηκε την Τετάρτη στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης και αφορά στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.

Το «Καλό Σχολείο», η ονομασία που δόθηκε στο φιλόδοξο σχέδιο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης από τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον ίδιο, μετά από εβδομάδες καθυστέρησης και αναβολών.

Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να καταργηθούν σταδιακά οι αναπληρωτές καθηγητές και να καλύπτονται οι πάγιες ανάγκες για προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις.

Στο σχέδιο επίσης προβλέπεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η δημιουργία χιλίων νέων παιδικών σταθμών μέσα σε χίλιες μέρες, ψηφιοποίηση του συστήματος και Διαδίκτυο, καθώς και περισσότερες ώρες για τα μαθήματα της Μουσικής, της Ιστορίας της Τέχνης και της Γυμναστικής.

Οι στόχοι όμως δεν σταματούν εδώ. Ο Ματέο Ρέντσι μιλά επίσης για ανοιχτά σχολεία μέχρι το βράδυ, όπου θα φιλοξενούνται διάφορες δραστηριότητες, για σχολική ταυτότητα με τις επιδόσεις του σχολείου, αλλά και για εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο δημοτικό.

Η κίνηση του Ρέντσι, εν μέσω οικονομικής κρίσης και πολιτικής ατολμίας, θεωρείται όχι και τόσο συνηθισμένη περίπτωση. Δεν είναι ο πρώτος πολιτικός που θέλει να αλλάξει την χώρα που κυβερνά, αλλά είναι ίσως ο πρώτος που φαίνεται πως διαθέτει μια συγκεκριμένη μέθοδο.

Η μεταρρύθμιση αυτή, ωστόσο, δεν είναι και οριστική. Θα ακολουθήσει μία περίοδος δημόσιας διαβούλευσης που θα έχει διάρκεια περίπου δύο μήνες. Πάντως, ακόμα και το γεγονός ότι θα υπάρξει αυτή η δημόσια διαβούλευση είναι κάτι σπάνιο, όπως αναφέρει ο Τύπος της χώρας.

Η οριστική έγκριση της μεταρρύθμισης προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2015.

Ρέντσι: 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της παιδείας

Παράλληλα, ο ιταλός πρωθυπουργός στη συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Il Sole 24ore» ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της παιδείας και ότι το ποσό αυτό θα εξασφαλισθεί από περικοπές δαπανών από άλλους τομείς του δημοσίου.

Αναφερόμενος στις προαγωγές και τις αυξήσεις των μισθών των καθηγητών και δασκάλων, ο Ρέντσι κατέστησε σαφές ότι στόχος του είναι να συναρτώνται μελλοντικά με την παραγωγικότητα και την ικανότητα του καθενός και όχι να εξαρτώνται από την ημερομηνία πρόσληψης.

Στα κύρια σημεία της προτεινόμενης μεταρρύθμισης συμπεριλαμβάνεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των εκπαιδευτικών εκείνων που βοηθούν τα παιδιά τα οποία παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες, και χρήζουν ειδικής στήριξης, ενώ η ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση θέλει, παράλληλα, να αυξήσει και το ποσοστό των μαθητών που ολοκληρώνουν τον κύκλο φοίτησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ενίσχυση της δυνατότητας ταχείας πλοήγησης στο Διαδίκτυο και η μετατροπή των σχολικών συγκροτημάτων σε σημεία αναφοράς και συσπείρωσης για τους κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών είναι δυο ακόμη βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης της παιδείας που παρουσίασε η κυβέρνηση Ρέντσι.

tovima.gr