Στο πλευρό 133 συμβασιούχων καθαριστριών σχολείων του Δήμου Λαρισαίων, που ζητούν τη μονιμοποίησή τους, τάχθηκαν οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, κατά τη συζήτηση του θέματος που αναπτύχθηκε στην προχθεσινή συνεδρίασή του, μετά από σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας.

Όλες οι δημοτικές παρατάξεις συμφώνησαν με το πνεύμα του ψηφίσματος και αποφάσισαν την παραπομπή του σε διαπαραταξιακή επιτροπή.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, σημείωσε μάλιστα, ότι 133 άτομα ζουν εργασιακές συνθήκες γαλέρας, με μικρούς μισθούς και μεγάλη ανασφάλεια, σε ένα «αμαρτωλό» πρόγραμμα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Το ψήφισμα που κατατέθηκε αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η πανδημία ανέδειξε τον ρόλο και την ευθύνη των εργαζομένων στην καθαριότητα. Είναι οι εργαζόμενοι που έχουν το βαρύ καθήκον και την ευθύνη της καθαριότητας και της υγιεινής σε αρκετούς κλάδους, στα νοσοκομεία, στις μεταφορές, στις εκπαιδευτικές μονάδες.

Την ίδια στιγμή όμως και παρά τους θετικούς χαρακτηρισμούς που έλαβαν για τον ηρωισμό τους, χιλιάδες εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα βρίσκονται στον αέρα, καθώς με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, οι συμβάσεις τους λήγουν τον Ιούνιο.
Στα σχολεία του Δήμου Λαρισαίων έχουμε 89 συμβασιούχες καθαρίστριες στην Πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή και 44 στη Δευτεροβάθμια, οι οποίες στην πλειοψηφία τους δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια με μισθούς πείνας – αφού πληρώνονται με την αίθουσα – που ξεκινάνε από 170 ευρώ.
Αντίστοιχα οι μόνιμες είναι στην Α/βάθμια 16 και στη Β/βάθμια 25.

Οι 133 συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα εργάζονται με διαρκείς συμβάσεις ομηρίας που αρχίζουν και τελειώνουν με τη σχολική χρονιά, με άθλιους μισθούς, καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων όπως είναι οι αίθουσες εργαστηρίων, οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, τα γραφεία διδασκόντων, οι τουαλέτες, οι διάδρομοι κλπ. Επιπλέον δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαιώματα (άδειες, ωράριο κλπ).

Τον Σεπτέμβριο και με δεδομένο το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας, όπως εκτιμά η επιστημονική κοινότητα, δεν επιτρέπονται πειράματα όσον αφορά την υγιεινή και την καθαριότητα, την επαρκή κάλυψη των σχολικών μονάδων. Το ζήτημα του μόνιμου και του αναγκαίου σε αριθμό προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία ούτε αναβολή παίρνει ούτε μπορεί να αφεθεί σε εργολάβους.
Οι 133 εργαζόμενες, συμβασιούχες καθαρίστριες στα σχολεία του δήμου μας, με 15 χρόνια συνεχόμενης εργασίας, δεν επιτρέπεται να παραμένουν στο απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβίας και σε διαρκή ομηρία, να γίνονται μπαλάκι μεταξύ φορέων και υπουργείων, από την κάθε κυβέρνηση», σύμφωνα με το eleftheria.gr