Μια βδομάδα ανοιχτές οι σχολές μας και επιβεβαιώθηκε αυτό που από την πρώτη στιγμή είπε ο Σύλλογος … ότι οι όροι που αποφάσισε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας για την επαναλειτουργία των Δ.ΙΕΚ δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους σπουδαστές σε όλη τη χώρα!

ΣΥΣΔΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ

Από την 1η βδομάδα φτάνουν καταγγελίες και επιστολές συναδέλφων στο Σύλλογο που επιβεβαιώνουν ότι δεν αξιοποιήθηκαν καθόλου από την κυβέρνηση οι δύο μήνες που ήταν κλειστά τα Δ.ΙΕΚ μας ώστε να ανακαινίσει τις σχολικές μονάδες, να αναβαθμίσει τα εργαστήρια, να εξοπλίσει με αναλώσιμα και υλικά το κάθε Δ.ΙΕΚ και την κάθε ειδικότητα, να εκδώσει βιβλία, να προσλάβει μόνιμους καθηγητές….
…..Παρά την πανδημία, ήρθαμε να κάνουμε μάθημα σε κτίρια που δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις, ενώ σε κάποια προσωπικό καθαριότητας δεν υπάρχει …
…..Η διεύθυνση της Σιβιτανιδείου την πρώτη μέρα λειτουργίας της σχολής να ζητάει τα δίδακτρα!
…..Τμήματα που λόγω έλλειψης καθηγητών κάνουν βδομάδα παρά βδομάδα “μάθημα” ή δεν ξέρουν πότε και αν θα κάνουν!
…..Ειδικότητες, όπως διακοσμητική, μαγειρική, κομμωτική κλπ που είναι αναγκαία τα εργαστήρια για να αντέξουν στη δουλειά αύριο που δεν ξέρουν εάν και πως θα τα πραγματοποιήσουν!
…..Εργαζόμενοι σπουδαστές που λόγω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας παρατάνε το ΙΕΚ!
…..Καταγγελίες που φτάνουν για τον “εκβιασμό” που ασκούν διευθύνσεις για την υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης για να μην αποκαλυφθεί στα μάτια των παιδιών αυτή η άθλια κατάσταση.

Σε αυτή την κατάσταση δε μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια! Για αυτό οι συνάδελφοι μας στη Σιβιτανίδειο συζήτησαν συλλογικά, κινητοποιήθηκαν για την κατάργηση των διδάκτρων! Για αυτό συνάδελφοί μας αντέδρασαν σε διευθύνσεις για όλα αυτά τα ζητήματα!

Εδώ και τώρα να πάρει η κυβέρνηση και το υπουργείο όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους σπουδαστές:
1. Να εξεταστούν όλοι οι σπουδαστές στην ύλη που έχει διδαχθεί μέχρι στιγμής σε κάθε ειδικότητα Δ.ΙΕΚ, χωρίς καμία παράταση στο πρόγραμμα των σχολών και την ύλη.
2. Να δοθεί εδώ και τώρα το πτυχίο (“βεβαίωση σπουδών”) σε όλους τους τελειόφοιτους σπουδαστές και να μην αποτελεί προϋπόθεση η ολοκλήρωση της πρακτικής!
3. Κατάργηση των διδάκτρων στο Δημόσιο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα υπόλοιπα!
4. Κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει το αίσχος της απλήρωτης και ανασφάλιστης πρακτικής των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ.Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν), να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
5. Όλοι οι άνεργοι σπουδαστές να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας.
6. Να καταργηθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης τώρα! Μόνη προϋπόθεση για δουλειά να είναι το πτυχίο!
7. Να προσληφθούν καθηγητές με μόνιμη σχέση εργασίας.
8. Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όλους τους σπουδαστές από επαρχία.
9. Όλοι οι σπουδαστές που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν με ευθύνη του Υπουργείου.
10. Να δικαιούνται όλοι οι σπουδαστές μειωμένο εισιτήριο καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη το πάσο σε όλους τους σπουδαστές.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Δυναμώνουμε κι άλλο τον αγώνα μας
για σύγχρονους όρους σπουδών και δουλειάς!

Όλοι – ες στην παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ
26/5 στις 11:30 στο Υπουργείο Παιδείας
Καλούμε κάθε σπουδαστή να έρθει σε επαφή με το Σύλλογο. Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μείνει κανένας σπουδαστής μόνος του σε αυτή την κατάσταση που μας έχουν δημιουργήσει!

Γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Δυναμώνουμε το Σύλλογό μας!