ΣΥΡΙΖΑ για κάμερες στα σχολεία: «Η Νίκη Κεραμέως όρισε συνεργάτιδά της υπεύθυνη προστασίας δεδομένων»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/05/2020 - 09:44 | Author: Newsroom Ipaidia

«Μια μόλις ημέρα πριν την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας «Κεραμέως» για τη βιντεοσκόπηση και ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, ορίστηκε υπεύθυνος προστασίας του Σύμφωνα με την απόφαση, για τη θέση επιλέχθηκε συνεργάτιδα της υπουργού (!), δικηγόρος και μετακλητή υπάλληλος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Σημειώνεται πως το νομικό πλαίσιο που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων (N. 4624/2019 – GDPR) προβλέπει τον ορισμό υπεύθυνου για κάθε δημόσιο φορέα, ο οποίος στη συνέχεια ανακοινώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Είδηση αποτελεί πως η υπουργός Παιδείας δεν είχε ορίσει υπεύθυνο για την προστασία των δεδομένων εδώ και 10 μήνες, από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι και πριν λίγες ημέρες, παρά την αυξημένη ανάγκη για εποπτεία των προσωπικών δεδομένων κατά τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ερωτήματα προκαλεί επίσης πως σε μια τέτοια θέση, αντί να οριστεί κάποιο έμπειρο και μόνιμο στέλεχος του υπουργείου, ορίστηκε μετακλητή υπάλληλος και συνεργάτιδα της υπουργού. Μάλιστα τη σχετική δυνατότητα την είχε η υπουργός με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ασφαλώς θα επικαλεστεί τις εξειδικευμένες γνώσεις της συνεργάτιδάς της. Αλλά αναρωτιέται κανείς: 9 μήνες από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, δεν… τις είχε πάρει είδηση;»

Δείτε τη σχετική απόφαση ΕΔΩ

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: