Η Σύνοδος ενημερώθηκε για την πρόταση του υπουργείου παιδείας σχετικά με την Αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη Σύνοδο προσεκλήθησαν και συμμετείχαν, σε μέρος της συζήτησης,  η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ κ. Περικλής Μήτκας.

Η Σύνοδος ενημερώθηκε για την πρόταση του ΥΠΑΙΘ όσον αφορά την Αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη. Tα ιδρύματα επιφυλάχθηκαν σχετικά και δήλωσαν ότι θα καταλήξουν σε προτάσεις μετά από συνεδριάσεις των Συγκλήτων.

Αναφορικά με τη μοριοδότηση της ΕΘΑΑΕ για τη χρηματοδότηση των , επισημαίνεται ότι αυτή δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη και λανθασμένα προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως τέτοια. Η σύνδεση της χρηματοδότησης και επίδοσης απαιτεί περαιτέρω διαβούλευση των Πανεπιστημίων με την ΕΘΑΑΕ, με σκοπό τη βελτιστοποίηση των κριτηρίων και των δεικτών.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στέκεται στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας και του λαού της Ουκρανίας και θέτει στη διάθεσή τους κάθε είδος ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια λαμβάνουν εξάλλου όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση φοιτητών και φοιτητριών που προέρχονται από τις εμπόλεμες περιοχές.

Η Σύνοδος απευθύνει έκκληση για τερματισμό του πολέμου και άμεση επικράτηση της ειρήνης.