Σας καλούμε στην έναρξη του φετινού κύκλου, που θα γίνει την
Κυριακή, 11/12/2016 και ώρα 11.00
(παρακαλούμε προσέξτε την κατ’ εξαίρεση ώρα της προβολής)
στον κινηματογράφο Άστυ, στην προβολή της ταινίας:
“Η Εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων” του Δ. Αβδελιώδη(1999)
Συζητούν οι : Δ. Αβδελιώδης, σκηνοθέτης – Χ. Μωρίκης, ψυχαναλυτής
Προλογίζει ο Γ. Μπράμος, συντονίζει η Μ. Χατζηανδρέου.
Η ιστορία διαδραματίζεται στο Θολοποτάμι της Χίου το 1960. Μετά το θάνατο του αγροφύλακα του χωριού, το τοπικό συμβούλιο ζητά από τον αγρονόμο το διορισμό αντικαταστάτη. Κανείς αγροφύλακας, όμως, δεν δέχεται τη θέση, λόγω της κακής φήμης του χωριού και του πρόσφατου θανάτου του προηγούμενου αγροφύλακα, ο οποίος συνέβη μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας. Τελικά η κοινότητα επανέρχεται, προσφέροντας ένα πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για τον αγροφύλακα που θα παρέβλεπε τα παραπάνω και θα δεχόταν τη θέση. Μετά την εξέλιξη αυτή αρχίζει να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των αγροφυλάκων και η θέση δεν αργεί να πληρωθεί. Γρήγορα όμως ο αγρονόμος θα αναγκαστεί να αποσύρει τον αγροφύλακα, αφού αδυνατεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του και το ίδιο θα συμβεί και για τους τρεις διαδόχους του. Έτσι,τέσσερις αγροφύλακες διορίζονται διαδοχικά τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Καθένας από τους τέσσερις αγροφύλακες αντιστοιχεί σε μία εποχή του χρόνου, η οποία ταυτίζεται και με την χρονική περίοδο στην οποία υπηρετεί στο χωριό καθώς και με το χαρακτηριστικό γνώρισμα-αδυναμία του αντίστοιχου αγροφύλακα (καλοκαίρι-οκνηρία, χειμώνας-χαρτοπαιξία, άνοιξη-έρωτας).
Πρόκειται για μία εξαιρετική ηθογραφική ταινία εποχής με καταπληκτική φωτογραφία και γοητευτικούς χαρακτήρες.
Πρωταγωνιστούν: Α. Μαλάντη, Ά. Παντελαράς, Τ. Αγόρης, Γ. Τσουμπαριώτης, Σ. Μακρίας, Π. Λούρος, Η. Πετροπουλέας, Δ. Αυγουστίδης.
Η ταινία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία ανάμεσά τους το ΓΔ κρατικό βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, το βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου και το βραβείο FIPRESCI. Έλαβε επίσης τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ συμμετείχε και σε πολλά ακόμη διεθνή Φεστιβάλ.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ