Με την προκήρυξη θέσεων για 600 διοικητικούς υπαλλήλους και την παραμονή σε καθεστώς διαθεσιμότητας χωρίς απόλυση για τους υπόλοιπους φαίνεται πως επιλύθηκε το ζήτημα της κινητικότητας στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το θέμα αυτό είχε προκαλέσει ένταση στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς υπήρξε ανοικτή αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδου.

Η… χρυσή τομή βρέθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποχωρεί χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη, σχετικά με το ειδικότερο θέμα των διαθεσιμοτήτων των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

-Προκηρύσσονται αμέσως προς κάλυψη 600 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ. Όσο διαρκεί η προθεσμία της αξιολόγησης των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και υποβάλλουν αιτήσεις για κάλυψη προκηρυγμένων θέσεων, δεν απολύεται – σύμφωνα με τη νομοθεσία – κανείς από όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

-Στο μεταξύ, τα οργανογράμματα που έχουν υποβάλει τα ΑΕΙ αξιολογούνται από ανεξάρτητο αξιολογητή μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ.

-Αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

Να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μπήκε στο αυτοκίνητό του χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει γενικότερο θέμα επανεξέτασης των απολύσεων-διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.

Συνάντηση Βενιζέλου-υπουργών του ΠΑΣΟΚ την Δευτέρα

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει καλέσει σε σύσκεψη την Δευτέρα τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του ΠαΣοΚ και αναμένεται να τους ζητήσει να επιμείνουν στην ανάγκη της εθνικής διαπραγμάτευσης για ζητήματα όπως είναι η διαθεσιμότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, το Ασφαλιστικό, οι ομαδικές απολύσεις – για τις οποίες υπάρχει απόλυτο βέτο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Ανέθεσε μάλιστα στον Χρ. Πρωτόπαπα και στον Π. Ρήγα να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Δ. Σταμάτη και τον Στ. Παπασταύρου από το γραφείο του Πρωθυπουργού ώστε να διαμορφωθεί κοινή επιχειρηματολογία έναντι της τρόικας.