Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Ένα ακόμη χτύπημα στην ήδη υποβαθμισμένη παρεχόμενη εκπαίδευση έρχεται να δώσει η απόφαση για κατάργηση 118 δημοτικών και νηπιαγωγείων, συγχώνευση 29 δημοτικών και νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2013 – 14, την οποία υπέγραψε χτες ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Μετά τις συγχωνεύσεις 2.000 σχολείων που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν δύο χρόνια, η σημερινή κυβέρνηση προχωρά σε νέο κύκλο κατάργησης και συγχώνευσης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας με τραγικές συνέπειες.

Για μαθητές που θα πρέπει να διανύουν χιλιόμετρα μέχρι το σχολείο, αφού πολλά θα κλείσουν κι όταν φτάνουν σε αυτό θα στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα. Τους γονείς που θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη και για τη μεταφορά των παιδιών τους (ήδη το πρόβλημα της μη ασφαλούς και δωρεάν μεταφοράς λόγω της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης οξύνεται όλο και περισσότερο), ενώ τα προνήπια μένουν εκτός νηπιαγωγείων.

Σύμφωνα με την απόφαση, από τον Σεπτέμβρη σε όλη την Ελλάδα:

 • Καταργούνται 87 νηπιαγωγεία και 31 δημοτικά σχολεία.
 • Συγχωνεύονται 17 δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία.
 • Υποβιβάζονται (δηλαδή θα έχουν λιγότερα τμήματα) 34 δημοτικά σχολεία και 5 νηπιαγωγεία. (Αναλυτικά οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις, υποβιβασμοί περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα et.diavgeia.gov.gr. με κωδικό ΑΔΑ:ΒΛ459-ΥΒΦ.)

Για τους εκπαιδευτικούς, αυτό σημαίνει ότι χάνονται συνολικά 336 οργανικές θέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «μόνιμος εκπαιδευτικός είναι εκείνος που έχει οργανική θέση». Αρα 336 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί μπαίνουν σε τροχιά απόσπασης, μετάθεσης και γιατί όχι και κινητικότητας. Συγκεκριμένα:

Από τις καταργήσεις χάνουν τη μονιμότητά τους 113 δάσκαλοι και 111 νηπιαγωγοί.

 • Από τις συγχωνεύσεις χάνονται 34 τμήματα κι άρα τόσες θέσεις δασκάλων και 13 νηπιαγωγών.
 • Από τους υποβιβασμούς χάνονται 60 θέσεις δασκάλων και 5 νηπιαγωγών.

Οι σχολικές μονάδες που καταργούνται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο νομό Ηρακλείου συγχωνεύονται τα Δημοτικά σχολεία:

 • Στερνών
  • Παναγιάς
  • Καβροχωρίου
  • Καρκαδιώτισσας και Νηπιαγωγείο Αμιρών

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των Συλλόγων εκπαιδευτικών, γονέων και των κατοίκων τοπικών κοινωνιών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, το Υπουργείο προχώρησε στο κλείσιμο τους. Προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στους μαθητές και στους γονείς υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο και τις περιοχές τους.

Ο Σύλλογος Π.Ε. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» καλεί μαζί με την Ένωση Γονέων Ηρακλείου και την ΕΛΜΕ, όλους τους συναδέλφους και τους γονείς σε παράσταση διαμαρτυρίας για συγχωνεύσεις σχολείων την ερχόμενη Τετάρτη 31/7 στην ΠΔΕΚ 10 πμ.

Κανένας μαθητής χωρίς σχολείο.

Κανένας συνάδελφος χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία.