Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου- Περάματος «Ν. Πλουμπίδης» ομόφωνα εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της σε όλους τους Εκπαιδευτικούς, στο Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, στηρίζει το δύσκολο και απαιτητικό έργο τους και απορρίπτει κατηγορηματικά τις πρακτικές της δημόσιας διαπόμπευσης που υπέστησαν σε ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης ύστερα από καταγγελία γονέα σε εκπομπή στο κανάλι «Έψιλον».

Με βάση αυτή την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης το ΔΣ του Συλλόγου ομόφωνα επισημαίνει τα παρακάτω:
Σε μία εποχή που η Ειδική Αγωγή αντιμετωπίζεται από όλες τις κυβερνήσεις – και τη σημερινή, ως κόστος και όχι ως ανάγκη , που τα ειδικά σχολεία υποστελεχώνονται, που η παράλληλη στήριξη είναι πετσοκομμένη, που το νομοσχέδιο Νέες δομές καταργεί τα ΚΕΔΔΥ, οι εκπαιδευτικοί, το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό των ειδικών σχολείων καθημερινά και με αυταπάρνηση εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και χωρίς την αναγκαία υποστήριξη για να παρέχουν την αναγκαία φροντίδα και εκπαίδευση στα παιδιά με ειδικές ανάγκες που φοιτούν σε αυτά.
Εκπαιδευτικοί και γονείς είμαστε στην ίδια όχθη, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε σε κοινό μέτωπο τα δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες και όλων των εργαζομένων σε όλες τις δομές της Ειδικής Αγωγής!
Και στην περίπτωση μαθητή για τον οποίο γίνεται λόγος στο Ειδικό σχολείο του Κερατσινίου ο διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και το ειδικό προσωπικό αξιοποίησαν όλα τα επιστημονικά μέσα για να αντιμετωπίσουν όλα τα ζητήματα που προέκυπταν σε στενή συνεργασία και με τον γονέα και με τον απαραίτητο προσωπικό ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και παιδοψυχίατρο μέσα από πολλαπλές συναντήσεις μεταξύ όλων αυτών των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Θεωρούμε ότι για να είναι αποτελεσματική η εκπαιδευτική διαδικασία, πόσο μάλλον όταν αφορά την Ειδική Αγωγή, θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και αμφίδρομη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή, αλλά και στενή συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικού και γονέα και τα όποια προβλήματα υπάρχουν, να αντιμετωπίζονται σε κλίμα συνεργασίας και παιδαγωγικής υποστήριξης. Σε αυτά τα πλαίσια σε όλες τις συναντήσεις με τον γονέα ζήτησαν την συνεργασία μαζί του με βάση την ίδια την παιδαγωγική τους εμπειρία και γνώση και με βάση τα συμπεράσματα των ειδικών για ζητήματα θεραπευτικής αγωγής και ψυχολογικής και παιδαγωγικής υποστήριξης.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με αυτό τον τρόπο λύνονται τα προβλήματα προς όφελος του μαθητή και όχι με την πλήρη άρνηση συνεργασίας και ακόμα χειρότερα με την δημόσια διαπόμπευση και την ποινικοποίηση της παιδαγωγικής διαδικασίας (διώξεις εναντίον συναδέλφων).
Επιπλέον, τονίζουμε ότι στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου εργάζονται στη συντριπτική πλειοψηφία οι ίδιοι εκπαιδευτικοί μόνιμοι ή αναπληρωτές (που παραμένουν δυστυχώς αναπληρωτές για πολλά χρόνια), που επί σειρά ετών παρέχουν ειδική αγωγή και εκπαίδευση στα παιδιά αυτά χωρίς ποτέ να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.
Όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, θα πρέπει να διεκδικήσουμε το σχολείο που μας αξίζει, το σχολείο που μορφώνει ολόπλευρα, το σχολείο που παρέχει υψηλού επιπέδου Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και όχι το σχολείο των περικοπών και των κάθε είδους αποκλεισμών.
Η αναγκαιότητα αυτή κατανοήθηκε και από τους γονείς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, το Δ.Σ. του Συλλόγου Αττικής ΕΕΠ και ΕΒΠ, την Ένωση Γονέων Κερατσινίου και όλο το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό του Σχολείου.
Στη συνάντηση αυτή τo Δ.Σ. του Συλλόγου μας όπως και το Δ.Σ του Συλλόγου Αττικής ΕΕΠ και ΕΒΠ πρότειναν σε όλους τους εμπλεκόμενους προς όφελος όλης της σχολικής κοινότητας να αρθούν αμοιβαία μηνυτήριες αναφορές και καταγγελίες στην Εισαγγελία, πρόταση η οποία δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συνεχίζει να καλεί στην κατεύθυνση αυτή.
● Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα ανεχτούμε την προσπάθεια διαπόμπευσης των συναδέλφων εκπαιδευτικών και την ποινικοποίηση της παιδαγωγικής διαδικασίας.
● Καταγγέλλουμε την όλο και αυξανόμενη πρακτική που παρατηρείται τελευταία στα σχολεία να καταγράφεται παρανόμως η εκπαιδευτική διαδικασία την ώρα που εξελίσσεται και να διαπομπεύονται έτσι εκπαιδευτικοί και μαθητές. Δε θα επιτρέψουμε να παραβιάζεται με αυτό τον τρόπο η επαγγελματική ιδιότητα των εκπαιδευτικών και προπάντων η προσωπική ζωή και ασφάλεια όλων των μαθητών.
● Καλούμε τον Διευθυντή του Σχολείου, τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Σχολικό Σύμβουλο να παρέμβουν, ώστε να σταματήσει η δημόσια διαπόμπευση των εκπαιδευτικών.
● Καλούμε τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να μην νομιμοποιήσει το παράνομο υλικό και να μην ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις στους εκπαιδευτικούς.
● Καλούμε τη ΔΟΕ να στηρίξει με κάθε τρόπο τους συναδέλφους (συνδικαλιστικό, νομικό).